Přeskočit na obsah

Jablečný ovesný crumble: recept pro zdravý start do dne

Vychutnejte si kontrast mezi ovocnou náplní a křupavou krustou, které se pečou společně asi 35 minut. Nejlepší způsob, jak začít den s energií!

Crumble je tradiční anglosaské sladké jídlo, které se v našich kuchyních objevilo před několika lety. Na první pohled se může zdát trochu podivné, ale ve skutečnosti není nic složitého a je to velmi jednoduchý recept, jehož výsledkem je zapečená zemitá krusta na ovoci.

Kromě toho se dá jíst teplý, což je obzvláště příjemné v prvních hodinách dne nebo při podzimních svačinách. Uložte si recept, pokud máte rádi snídaně s ovesnými vločkami a rychlé a jednoduché dezerty.

Jablečný ovesný crumble: recept pro zdravý start do dne

Jakmile se naučíte tajemství přípravy, budete ho chtít vařit často, takže máte štěstí, protože spektrum možností je obrovské a velkou výhodou je, že můžete použít jak sezónní ovoce, tak mražené. Můžete připravit ty nejchutnější snídaně, jako je křupavý crumble s červenými bobulemi, velmi osvěžující s banánem a ananasem, barevný s jablkem a borůvkami, ale i speciálnější dezerty, ve kterých se používá, jako je crumble s crème brûlée.

Crumble je pískovitá směs z mouky, ovesných vloček, sušeného ovoce nebo skořice, kterou je třeba smíchat s máslem a cukrem; pokud přidáte kokosový cukr, dodá velmi příjemnou tropickou chuť. Tato vrstva se položí na ovoce podle vašeho výběru a vše se společně upeče. Aby byla vrstva pevná, je třeba ji dobře přitlačit pomocí lopatky nebo prstů.

Ingredience

  • 1 1/2 šálku pšeničné mouky
  • 1 1/3 šálku ovesných vloček
  • 3/4 šálku studeného másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • Špetka soli
  • Na náplň
  • 6 jablek odrůdy Granny Smith, nakrájených na kostky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • Sůl

1. Připravte drobenku

Předehřejte troubu na 190 °C. V misce smíchejte ovesné vločky, mouku, kokosový cukr, skořici a sůl. Až bude směs hotová, přidejte nakrájené kousky studeného másla a promíchejte vidličkou nebo rukama. Těsto by mělo být vlhké. Pokud se zdá suché a drobivé, přidejte více másla, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

2. Připravte náplň

Až bude náplň hotová, přistupte k druhé fázi přípravy: náplni. K tomu smíchejte v misce jablka s cukrem, kukuřičným škrobem, skořicí a solí a ujistěte se, že je vše dobře nasáklé.

3. Zakryjte jablka

Přeneste jablka do nádoby vhodné do trouby a přikryjte těstem. Prsty nebo špachtlí těsto utlačte, aby jablka nebyla vidět.

4. Pečte jablečný crumble

Nakonec pečte 10 minut, poté snižte teplotu trouby na 175 ºC a pečte dalších 35 minut. Nechte trochu vychladnout před podáváním.

Jablečný ovesný crumble: recept pro zdravý start do dne

Tipy pro dokonalý crumble

  • Ačkoli jsou jablka nejoblíbenějším ovocem pro přípravu crumble, ve skutečnosti můžete použít jakékoli ovoce, které máte rádi, například hrušky, jahody, třešně nebo nektarinky. Můžete také vytvářet vlastní kombinace a připravit crumble s jablky a borůvkami.
  • Další možností je použít mražené ovoce, které snadno seženete v supermarketu, zejména směsi lesních plodů. Tip? Nerozmrazujte je, ale rovnou je vložte do pekáče.
  • Pokud jde o přidání cukru do náplně, mějte na paměti, že těsto již cukr obsahuje, takže to pravděpodobně nebude nutné. Navíc, v závislosti na zvoleném ovoci, může být dezert příliš sladký.
  • Cílem je, aby ovoce zůstalo šťavnaté, ale neobsahovalo příliš mnoho tekutiny, jinak by změkčilo povrch. V takovém případě můžete bez problémů přidat trochu mouky.

S čím podávat váš crumble? Máte mnoho možností, v závislosti na vašich chutích: můžete ho podávat samotný, s krémem, s jogurtovým krémem s medem nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo mléčnou meringou. Můžete ho také podávat jako dezert v kelímcích.

Další tip: abyste získali superkřupavý crumble, upečte ho samostatně v troubě a poté znovu upečte s ovocem.