Na podzim vládne v kuchyni dýně a tyto pečené hranolky s parmazánem jsou opravdovou delikatesou. Jsou křupavé, voňavé a lehčí než bramborové.
Poprvé jsem ochutnal hranolky z dýně u přátel během podzimního setkání u ohně. Překvapilo mě, jak jednoduché ingredience mohou dát tak jedinečnou chuť. Tehdy jsem si řekl, že to musím zopakovat doma. Parmazán jim dodal křupavost a dýně se ukázala být lepší než cuketa, kterou jsem znal v podobné variantě. Toto jídlo se okamžitě dostalo na seznam podzimních hitů.
Jak připravit dokonalé bramborové chipsy z dýně?
Nejlepší hranolky se dělají z dýně hokkai, protože se nemusí loupat a slupka jim dodává křupavost. Dýni je třeba před obalováním ve koření důkladně osušit, aby se obalení lépe drželo. Pokud je parmazán příliš suchý, můžete ho smíchat s malým množstvím strouhanky, díky čemuž bude kůrka ještě křupavější.
Skvělým doplňkem marinády je špetka chilli, která zesílí chuť a dodá jí lehce pikantní charakter. Hranolky vždy pokládejte do jedné vrstvy, aby se rovnoměrně propekly a neztratily svou strukturu.
Recept: Hranolky z dýně s parmazánem
Křupavé hranolky z dýně s parmazánem, pečené v troubě, voňavé a lehké.
Ingredience
- 500 g dýně hokkaido
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladkého pepře
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- sůl a pepř podle chuti
Způsob přípravy
- Příprava dýně. Dýni umyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na kostičky o tloušťce asi 1 cm.
- Obalování. V misce smíchejte olivový olej, parmazán, papriku, česnek, sůl a pepř. Dýni obalte v této směsi.
- Pečení. Fritézu vyložte na plech pokrytý pečícím papírem. Pečte 25 minut při 200 °C, dokud nezezlátnou.
S čím podávat dýňové chipsy?
Dýňové chipsy s parmazánem jsou tak univerzální, že se hodí k mnoha jídlům. Mohou být přílohou k masu, ale také chutnou předkrmem s omáčkami. Zde je několik návrhů:
- Jogurtová omáčka s česnekem – lehká krémová omáčka z přírodního jogurtu, česneku a kopru skvěle vyváží sladkost dýně.
- Smažené drůbeží maso – hranolky z dýně podávané se smaženým kuřetem nebo krůtou tvoří vydatný a levný oběd.
- Rajčatová omáčka s bazalkou – hustá, aromatická, inspirovaná italskou kuchyní, dodá hranolkám svěžest a hloubku chuti.
- Smažený sýr halloumi – kombinace dýně a slaného sýra – ideální předkrm pro podzimní setkání. P
- Salát s rukolou a dýňovými semínky – lehký doplněk, který podtrhuje sezónní charakter jídla a dodává mu křupavost.