Přeskočit na obsah

Uvařila jsem takové líné pelmeňy a všichni je snědli. Byly mnohem chutnější než ty z jednoho tvarohu.

Líná pelmeni často připravuji jako rychlý oběd nebo brzkou večeři. Všichni členové domácnosti je rádi jedí a já je s radostí připravuji. Nedávno jsem je připravila trochu jinak než obvykle a právě tento recept budu používat i v budoucnu.

Líná pelmeni se také nazývají líná knedlíky a tato verze mi více vyhovuje. Vzhledem připomínají spíše knedlíky než klasické pelmeny. Jejich název „lenivé pelmeny“ je však celkově velmi přesný, protože se připravují ze stejných ingrediencí jako pelmeny s tvarohem. Nedávno jsem tento recept trochu pozměnila a, jakkoli to může znít divně, knedlíky se povedly na výbornou.

Uvařila jsem takové líné pelmeňy a všichni je snědli. Byly mnohem chutnější než ty z jednoho tvarohu.

Jaký tvaroh vybrat pro líné pelmeny?

Hlavní ingrediencí mých líných pelmenů je vždy tvaroh. Právě on jim dodává jemnost a příjemnou chuť. Aby se však knedlíky nerozpadly při tvarování a vaření, je třeba vybrat vhodný druh. Nejvhodnější je hustý tvaroh ve formě kostky nebo klínu. Obvykle volím polotučný, protože z nízkotučného tvarohu nejsou knedlíky tak chutné a tučný je příliš kalorický. Tvaroh obvykle rozmačkám šťouchadlem na brambory nebo protlačím lisem. Poté stačí ho smíchat a zamíchat s ostatními ingrediencemi.

Jak uvařit dokonalé líné knedlíky?

Donedávna jsem dělala líné knedlíky z tvarohu, vajec a mouky. Nedávno jsem však provedla malou změnu. Z oběda mi zbyly vařené brambory, které jsem protlačila lisem a přidala do těsta spolu s tvarohem. Změnu jsem zaznamenala už při hnětení, protože těsto nebylo tak lepkavé jako obvykle. Po uvaření mě líná knedlíky ohromily svou krásnou konzistencí. Byly příjemně měkké, ale zároveň pružné. Jejich chuť byla také dokonale vyvážená. Nyní budu těsto na líná knedlíky připravovat pouze tímto způsobem.

Recept: Líná pelmeň s bramborami

Líná pelmeň z tvarohovo-bramborového těsta

Ingredience

  • 350 g polotučného tvarohu
  • 150 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • asi 150 g pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • sůl

Způsob přípravy

Uvařila jsem takové líné pelmeňy a všichni je snědli. Byly mnohem chutnější než ty z jednoho tvarohu.

Rozdrťte ingredience. Tvaroh a vychlazené brambory vložte do mísy a rozdrťte šťouchadlem na brambory (s kulatými otvory) nebo protlačte lisem.

Příprava těsta. K bramborám a tvarohu přidejte špetku soli, vanilkový cukr, vejce a mouku. Smíchejte ingredience a rychle vypracujte těsto.

Tvarování knedlíků. Těsto rozdělte na 3-4 části. Z každé části vytvarujte dlouhý váleček, lehce ho zploštěte a nakrájejte šikmo na knedlíky.

Vaření. V hrnci přiveďte k varu velké množství vody, osolte ji. Opatrně vložte knedlíky, promíchejte a vařte je na středním ohni asi 2 minuty od okamžiku, kdy vyplavou na povrch.