Chutné brambory jsou zárukou úspěšného oběda. Hodně záleží na odrůdě brambor, kterou vybereme. Existuje však způsob, jak zajistit, aby brambory nebyly příliš suché, a tedy byly chutnější.
Co přidat při přípravě, aby brambory byly chutné?
Příprava brambor zahrnuje několik povinných kroků. Nejprve je nutné je pečlivě očistit od zbytků zeminy. K tomu stačí je důkladně omýt pod vodou. Pokud máme staré brambory, je také nutné je pečlivě očistit od slupky, která může být zdrojem solaninu – látky, která může způsobit vážné zažívací potíže.
Takto očištěné brambory je třeba vložit do hrnce s vodou a malým množstvím soli. Ale co udělat, aby brambory nebyly suché? Během vaření můžete přidat na oleji osmaženou cibuli.
Tento jednoduchý postup udělá brambory pevnějšími a chutnějšími.
Historie a zajímavosti o bramborách
Brambory zná každý. Zejména v polské kuchyni zaujímají velmi pevné místo. Tyto nenápadné kořenové plody se v Evropě objevily v roce 1567 spolu se španělskými námořníky, kteří se vraceli po dobytí země Inků.
Zpočátku měly brambory poměrně špatnou pověst – věřilo se, že přispívají k vzniku lepry. V 19. století se staly tak populární, že se staly základem stravy téměř celého evropského kontinentu. Někteří vědci dokonce tvrdí, že díky bramborám výrazně vzrostla populace Evropy.
Růst pěstování brambor však měl i svou temnou stránku. Vzhledem k tomu, že byly geneticky málo rozmanité, byly také méně odolné vůči chorobám. To vedlo ke zničení 90 % úrody brambor a k velkému hladomoru v Irsku, jakož i ke snížení počtu obyvatel této země v důsledku úmrtí a emigrace obyvatel. V současné době existuje mnoho odrůd, a proto je odolnost této zeleniny mnohem vyšší.
Jaká je nutriční hodnota brambor?
Brambory jsou zelenina, která navzdory své nutriční hodnotě má mnoho nepřátel. Málokdo ví, že jejich neúspěch souvisí spíše s přísadami, se kterými se podávají, nebo se způsobem přípravy, než s nimi samotnými. Jsou snadno stravitelným a nízkokalorickým produktem, obsahují pouze 77 kcal na 100 g produktu. Jsou bohatým zdrojem draslíku, který přispívá ke snížení krevního tlaku. Obsahují také hořčík, který zmírňuje únavu a stres. Z vitamínů jsou brambory bohaté na vitamín C. V závislosti na stáří mohou hlízy obsahovat více (mladé) nebo méně (staré) vitamínu C.
Tyto úžasné zeleniny lze také rozdělit podle typu. Typ A je definován jako salátový. Tyto brambory jsou nejtvrdší a při vaření se nerozpadají. Typ B, takzvaný univerzální, obsahuje více škrobu, je méně vlhký a při vaření praská na povrchu. Typ C, neboli moučnatý, je zvláště doporučován pro přípravu pokrmů typu kopytka nebo helmy.