Přeskočit na obsah

Sůl není potřeba! Jedna ingredience dodá bramborám jedinečnou chuť

Chutné brambory jsou zárukou úspěšného oběda. Hodně záleží na odrůdě brambor, kterou vybereme. Existuje však způsob, jak zajistit, aby brambory nebyly příliš suché, a tedy byly chutnější.

Co přidat při přípravě, aby brambory byly chutné?

Příprava brambor zahrnuje několik povinných kroků. Nejprve je nutné je pečlivě očistit od zbytků zeminy. K tomu stačí je důkladně omýt pod vodou. Pokud máme staré brambory, je také nutné je pečlivě očistit od slupky, která může být zdrojem solaninu – látky, která může způsobit vážné zažívací potíže.

Sůl není potřeba! Jedna ingredience dodá bramborám jedinečnou chuť

Takto očištěné brambory je třeba vložit do hrnce s vodou a malým množstvím soli. Ale co udělat, aby brambory nebyly suché? Během vaření můžete přidat na oleji osmaženou cibuli.

Tento jednoduchý postup udělá brambory pevnějšími a chutnějšími.

Historie a zajímavosti o bramborách

Brambory zná každý. Zejména v polské kuchyni zaujímají velmi pevné místo. Tyto nenápadné kořenové plody se v Evropě objevily v roce 1567 spolu se španělskými námořníky, kteří se vraceli po dobytí země Inků.

Zpočátku měly brambory poměrně špatnou pověst – věřilo se, že přispívají k vzniku lepry. V 19. století se staly tak populární, že se staly základem stravy téměř celého evropského kontinentu. Někteří vědci dokonce tvrdí, že díky bramborám výrazně vzrostla populace Evropy.

Růst pěstování brambor však měl i svou temnou stránku. Vzhledem k tomu, že byly geneticky málo rozmanité, byly také méně odolné vůči chorobám. To vedlo ke zničení 90 % úrody brambor a k velkému hladomoru v Irsku, jakož i ke snížení počtu obyvatel této země v důsledku úmrtí a emigrace obyvatel. V současné době existuje mnoho odrůd, a proto je odolnost této zeleniny mnohem vyšší.

Sůl není potřeba! Jedna ingredience dodá bramborám jedinečnou chuť

Jaká je nutriční hodnota brambor?

Brambory jsou zelenina, která navzdory své nutriční hodnotě má mnoho nepřátel. Málokdo ví, že jejich neúspěch souvisí spíše s přísadami, se kterými se podávají, nebo se způsobem přípravy, než s nimi samotnými. Jsou snadno stravitelným a nízkokalorickým produktem, obsahují pouze 77 kcal na 100 g produktu. Jsou bohatým zdrojem draslíku, který přispívá ke snížení krevního tlaku. Obsahují také hořčík, který zmírňuje únavu a stres. Z vitamínů jsou brambory bohaté na vitamín C. V závislosti na stáří mohou hlízy obsahovat více (mladé) nebo méně (staré) vitamínu C.

Tyto úžasné zeleniny lze také rozdělit podle typu. Typ A je definován jako salátový. Tyto brambory jsou nejtvrdší a při vaření se nerozpadají. Typ B, takzvaný univerzální, obsahuje více škrobu, je méně vlhký a při vaření praská na povrchu. Typ C, neboli moučnatý, je zvláště doporučován pro přípravu pokrmů typu kopytka nebo helmy.