Přeskočit na obsah

Rozmíchám tvaroh, smíchám s přísadami a dám do trouby. Tak připravuji výživný domácí chléb.

V pekárnách lze koupit různé druhy chleba. Ale někdy ráda připravuji domácí. Zvláště když je hotový za pár minut a má jedinečnou chuť. Podívejte se, jak připravit nízkosacharidový chléb na bázi tvarohu.

V mé domácnosti se jí hodně chleba, proto dbám na to, aby byl co nejzdravější. Kupuji proto celozrnné bochníky a když mám trochu času, peču si sama tvarohový chléb. Nevyžaduje to moc práce a připravuje se rychle, protože ho dělám s kypřidlem. Je měkký, chutný a má mnoho výhod.

Rozmíchám tvaroh, smíchám s přísadami a dám do trouby. Tak připravuji výživný domácí chléb.

Proč se vyplatí péct tvarohový chléb?

Mám ráda tvaroh a různé pokrmy s jeho přídavkem. Tvarohový chléb však pro mě byl naprostým překvapením. Jednou mi ho nabídla moje kamarádka a já jsem si hned vyžádala recept. Tento chléb mě zaujal svou měkkostí a vlhkostí. Ukázalo se také, že dlouho vydrží čerstvý. Kromě toho je tvaroh bohatý na plnohodnotné bílkoviny, stejně jako tento chléb. Mimochodem, má nízký obsah sacharidů a je lehčí než tradiční pšeničný nebo žitný chléb. Dobře se hodí k slaným i sladkým přísadám.

Jak připravit zdravý, měkký chléb?

Tvarohový chléb se připravuje snadno a rychle. Nepřidávám do něj kvas ani droždí, pouze kypřicí prášek. Díky tomu ho můžete dát do trouby ihned po smíchání ingrediencí. Těsto na tento chléb není třeba dlouho hnětet, stačí ho jednoduše promíchat lžící. Ingredience jsou jednoduché a levné. Jsou to tvaroh, vejce, celozrnná mouka, kypřicí prášek, máslo a sůl.

Recept: Tvarohový chléb

Vlhký, měkký chléb na bázi tvarohu.

Rozmíchám tvaroh, smíchám s přísadami a dám do trouby. Tak připravuji výživný domácí chléb.

Ingredience

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku celozrnné nebo běžné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli

Způsob přípravy

  1. Smíchejte ingredience. Tvaroh rozmačkejte vidličkou. Přidejte vejce, olej a sůl a důkladně promíchejte. Přidejte mouku a prášek do pečiva a rychle promíchejte.
  2. Pečení. Těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem. Na povrch můžete posypat slunečnicová, dýňová nebo lněná semínka. Pečte asi 40 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Nechte vychladnout před krájením.

Čím obohatit tvarohový chléb?

Aby měl tvarohový chléb vysokou nutriční hodnotu, je dobré do něj přidat různé ingredience. Mezi ně patří:

  • Semena a semínka: slunečnice, dýně, sezam, lněné semínko – jsou zdravé a příjemně křupou.
  • Bylinky: oregano, bazalka, rozmarýn, tymián – pro aroma.
  • Zelenina: nastrouhaná cuketa, mrkev, špenát – dodávají vlhkost a barvu.
  • Sušené ovoce: brusinky, meruňky, rozinky – ideální pro sladkou verzi.
  • Ořechy: vlašské, lesní, mandle – pro křupavost a nutriční hodnotu.