Přeskočit na obsah

Když nemám nápady na oběd, vezmu brambory a zapnu troubu. Mleté maso stojí miliony

Brambory jsou agentem 007 mezi zeleninou. Hodí se vždy a všude a zachrání vás před jakoukoli obědovou nebo večeřovou depresí. Pokud vás však už trochu nudí různé knedlíky a hranolky, máme pro vás recept, který vás a vaše blízké přivede do kulinářské extáze. Nebudete mít moc práce, ale najíte se „do sytosti“.

Docházejí vám nápady na obědy a večeře? Nebo vaříte pořád to samé a vaše menu je nudné? Pokud ano, sázejte na známou dvojici, ale v úplně nové podobě. Maso a brambory – nic neobvyklého? Možná, ale brambory plněné mletým masem a sýrem už zní jako něco lahodného. Recept je velmi jednoduchý, jediné, co musíte udělat, je vybrat vhodné brambory. Nejlepší je, když jsou dostatečně velké a mají vysoký obsah škrobu. Zbytek jsou maličkosti.

Když nemám nápady na oběd, vezmu brambory a zapnu troubu. Mleté maso stojí miliony

 

Plněné brambory. Překvapte své blízké neobvyklým obědem nebo večeří.

Ingredience:

  • 6 velkých brambor, nejlépe moučnatých,
  • asi 600 g mletého masa, nejlépe hovězího, ale můžete použít například krůtí nebo smíšené maso,
  • 2 malé cibule,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • asi 400 g sýra, může být čedar nebo gouda,
  • dvě lžíce hořčice,
  • sůl, pepř,
  • špetka oregana,
  • sladká a ostrá paprika.

Brambory plněné mletým masem a sýrem – způsob přípravy:

Když nemám nápady na oběd, vezmu brambory a zapnu troubu. Mleté maso stojí miliony

  1. Brambory důkladně očistěte měkkým kartáčem a uvařte v slupce. Poté je lehce ochlaďte. Zatímco se vaří a ochlazuje, připravte náplň. Na malém množství tuku osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidejte mleté maso a když se osmaží, přidejte prolisovaný česnek. Dochuťte kořením podle chuti.
  2. Vařené brambory nechte chvíli vychladnout. Poté je rozkrojte na polovinu a lžící vydlabejte střed, ale tak, aby brambory zachovaly svůj tvar.
  3. Dužinu brambor přidejte do mletého masa, přidejte strouhaný sýr, hořčici a vše důkladně promíchejte. Můžete přidat trochu smetany, másla nebo rajčatového protlaku – záleží na vás.
  4. Plňte brambory náplní a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Navrch posypte ještě trochou sýra. Pečte, dokud se sýr neroztaví a místy dokonce lehce nezhnědne. Podávejte s lehkým salátem nebo domácím česnekovým dresinkem.