Je to jeden z nejchutnějších salátů k obědu. K klasickému receptu jsme přidali ještě křupavou ingredienci.
Jedná se o salát z celeru s přidanými jablky. Nezapomeňte přidat malé množství smetany a majonézy. Mnoho lidí si tento salát pamatuje z dětství. Někdy do něj naše babičky přidávaly rozinky nebo ořechy. My sázíme na druhou přísadu, ale kromě klasických vlašských ořechů přidáváme ještě módní, chutné a zdravé pistácie.
Jak připravit dobrý salát z celeru?
Salát z kořenového celeru vyžaduje trochu práce při strouhání samotné zeleniny. Jablko mu dodává příjemnou kyselost: zelenina a ovoce se skvěle doplňují. Zálivka pro takový salát je směs olivového oleje (nebo jiného oleje, například kvalitního řepkového), majonézy, smetany a citronové šťávy. Ingredience pro zálivku lze smíchat samostatně (jak je uvedeno v receptu), nebo je lze všechny najednou vysypat do mísy a důkladně promíchat s jablkem a celerem.
Tajemstvím tohoto salátu jsou křupavé, nasekané pistácie a vlašské ořechy. Před nasekáním ořechů je dobré je na chvíli hodit na suchou, rozpálenou pánev. Pražení ořechů zvýrazní jejich chuť a udělá je ještě křupavějšími.
Salát z celeru je lepší připravit asi hodinu před obědem: když chvíli odstojí, chutě se ideálně promíchají a celer trochu změkne.
Recept: Salát z celeru s ořechy
Chutný nápad na zdravý salát k obědu.
Ingredience
- 1 kořenový celer
- 1 jablko
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce nasekaných pistácií
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce smetany 18 %
- sůl, pepř
Způsob přípravy
- Příprava ingrediencí. Celer a jablko nastrouhejte na hrubém struhadle. Smíchejte majonézu se smetanou, olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Příprava salátu. K celeru a jablku přidejte majonézovou omáčku, dochuťte solí a pepřem, dobře promíchejte. Přidejte ořechy.
S čím se salát z celeru hodí?
Salát z celeru s ořechy je univerzální příloha k obědu. Podávejte jej například s bramborami a karbanátkem z mletého masa nebo vepřovou kotletou. Hodí se také k pokrmům se omáčkami nebo ragú. Skvěle se hodí k rybám. Podávejte jej k pstruhovi z trouby nebo tresce z pánve.
Tento salát lze také jíst samostatně jako zdravou svačinu mezi jídly. Skvěle se hodí k křupavému bagetu nebo dobré celozrnné housce. Do salátové verze salátu z celeru můžete přidat plísňový sýr.