Zeleninové koláče mohou vyvolávat skepsi u lidí, kteří je nikdy neochutnali. Někteří se obávají, že v nich bude cítit chuť mrkve nebo řepy, což jim vezme veškerou radost ze sladkosti. Opak je však pravdou. Zelenina navíc dodává pečivu vlhkost a dlouho zachovává jeho čerstvost. Další výhodou je snadná příprava – obvykle k tomu ani není potřeba mixér. Takový je citronový koláč s cuketou.
Ingredience
- 150 g cukru
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 vejce
- 125 ml oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 240 g sklenice pšeničné mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- ½ čajové lžičky soli
- 200 g cukety
Fáze přípravy
1 Cukety umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nevymačkávejte šťávu.
2 V misce smíchejte cukr s kůrou z opařeného citronu.
3 Smíchejte cukr s vejci, máslem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem. Míchejte do hladka (špachtlí nebo krátce mixérem na nízké otáčky).
4 V samostatné nádobě smíchejte prosátou mouku, sodu a sůl. Postupně přidávejte do mísy s hmotou. Míchejte špachtlí, dokud se ingredience nespojí. Na konci přidejte do těsta cuketu.
5 Formu na dort o délce 25 cm vymastěte máslem a posypte moukou. Nalijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte 60–65 minut, dokud špejle nevyjde suchá.
6 Po upečení nechte dort čtvrt hodiny v troubě a poté ho nechte vychladnout na mřížce.