Přeskočit na obsah

Citronový koláč s cuketou

Zeleninové koláče mohou vyvolávat skepsi u lidí, kteří je nikdy neochutnali. Někteří se obávají, že v nich bude cítit chuť mrkve nebo řepy, což jim vezme veškerou radost ze sladkosti. Opak je však pravdou. Zelenina navíc dodává pečivu vlhkost a dlouho zachovává jeho čerstvost. Další výhodou je snadná příprava – obvykle k tomu ani není potřeba mixér. Takový je citronový koláč s cuketou.

Citronový koláč s cuketou

Ingredience

  • 150 g cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 125 ml oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 240 g sklenice pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • 200 g cukety

Fáze přípravy

Citronový koláč s cuketou

1 Cukety umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nevymačkávejte šťávu.

2 V misce smíchejte cukr s kůrou z opařeného citronu.

3 Smíchejte cukr s vejci, máslem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem. Míchejte do hladka (špachtlí nebo krátce mixérem na nízké otáčky).

4 V samostatné nádobě smíchejte prosátou mouku, sodu a sůl. Postupně přidávejte do mísy s hmotou. Míchejte špachtlí, dokud se ingredience nespojí. Na konci přidejte do těsta cuketu.

5 Formu na dort o délce 25 cm vymastěte máslem a posypte moukou. Nalijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte 60–65 minut, dokud špejle nevyjde suchá.

6 Po upečení nechte dort čtvrt hodiny v troubě a poté ho nechte vychladnout na mřížce.