Tento veganský citronový dort nepotřebuje ani vejce, ani máslo, aby byl tak lahodný. Připravte si ho hned teď!
Hotovo za 1 hodinu 10 minut
Obtížnost snadné
Na porci
Energie: 253 kcal, sacharidy: 36 g, bílkoviny: 3 g, tuky: 11 g

Ingredience
Na 12 kusů
1 lžíce oleje (na vymazání formy, lze použít margarín)
1 bio citron
300 g mouky
200 g cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
250 ml sójového mléka
125 ml oleje
Dále: forma na dort (cca 25 cm)
Příprava
- Formu na dort vymastěte olejem. Vymačkejte citron.
- Mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, citronovou šťávu, sójové mléko a olej rychle promíchejte ručním mixérem, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nalijte do formy. Citronový dort pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů na 2. roštu zdola asi 60 minut. Propečení zkontrolujte špejlí. Nechte vychladnout na mřížce a teplý dort vyndejte z formy.
Tip Pro intenzivnější citronovou chuť přidejte do těsta čerstvou nastrouhanou citronovou kůru.
Veganský citronový dort
Tento recept na veganský citronový dort je vhodný pro formu o průměru asi 25 cm. Pro citronový dort z plechu nebo rozebíratelné formy je nutné upravit množství těsta. Nebo můžete jednoduše upéct tento klasický citronový dort z plechu. Tento dort lze také připravit ve veganské variantě za několik minut.
Chutné varianty
Veganský citronový dort je díky přidání jogurtu nebo jablečného pyré obzvláště šťavnatý. Do těsta přidejte pouze 150 ml rostlinného mléka uvedeného v receptu a přidejte 100 g rostlinné alternativy jogurtu, například ze sóji nebo ovsa. Těsto zůstane krásně vlhké. Pokud se rozhodnete použít jablečné pyré, můžete recept upravit stejným způsobem: přidejte 150 ml rostlinného mléka a 100 g jablečného pyré. Nezapomeňte, že jablečné pyré je obvykle již oslazené. Nejlepší je upravit množství cukru v receptu.
S olivovým olejem
Pečte dort s olivovým olejem místo oleje s neutrální chutí, jako je řepkový nebo slunečnicový olej. Dodá to dortu zvláštní aroma, které se dobře hodí k citronové chuti.
S jablečným octem
Pokud máte rádi nadýchané dorty, přidejte do těsta 1–2 lžíce jablečného octa. Díky tomu bude těsto vzdušnější a výsledek nadýchanější.

Vylepšení veganského citronového dortu
Tento veganský dort je dobrým základem, který lze vylepšit několika ingrediencemi. Trocha vanilkového extraktu podtrhne vanilkovou chuť dortu. Skořice a další koření, jako jsou mleté bobky tonka, dodají dortu sváteční nádech. Citronový dort bude ještě voňavější, pokud přidáte kůru z jiných citrusových plodů, například limetky nebo poloviny pomeranče.
Nebo dort ozdobte polevou. Například jednoduchou citronovou polevou z 200 g moučkového cukru a citronové šťávy. Skvělou variantou bude poleva z ovoce. Rozmixujte hrst bobulí podle vašeho výběru, například maliny nebo jahody, a smíchejte pyré s moučkovým cukrem. Použijte tolik moučkového cukru, abyste získali pastovitou polevu, kterou lze nanést na dort. Pokud chcete, aby byla poleva jemnější, můžete bobulové pyré předem propasírovat přes síto.
Co se k ní hodí?
Rostlinná smetana z kokosu nebo sóji se k veganskému citronovému dortu skvěle hodí. Totéž platí i pro kopeček veganského zmrzliny s nasekanými ořechy. Barvu dodají čerstvé bobule nebo čerstvé bylinky, jako je citronová melissa nebo máta.
Jak dlouho se veganský citronový dort uchovává?
V ledničce se tento veganský citronový dort uchovává až jeden týden. Dobře zabalený lze zmrazit na dobu až 3 měsíců. Nechte ho pomalu rozmrazit v ledničce přes noc.