Lepší už to být nemůže: tento šťavnatý čokoládový dort s dvojitou čokoládovou polevou pro dvojnásobné potěšení!
Hotovo za 40 minut
Obtížnost: snadné
Na porci
Energie: 383 kcal, sacharidy: 47 g, bílkoviny: 4 g, tuky: 19 g
Charakteristika receptu
- Kakao
- Čokoláda
- Vejce
- Máslo
Ingredience
Na 16 kusů
- 300 g másla
- 8 lžic kakaového prášku (po 10 g)
- 350 g cukru
- 250 g mouky
- 1 lžička sody
- Sůl
- 2 vejce (velikost M)
- 150 g smetany
- 60 ml mléka
- 200 g moučkového cukru

Příprava
- 200 g másla, 4 lžíce kakaového prášku a 200 ml vody přiveďte za stálého míchání k varu. Nechte 10 minut vychladnout.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů (konvekce 180 stupňů). Smíchejte cukr, mouku, sodu a 1 špetku soli ve velké míse. Přidejte vejce a smetanu, smíchejte s kakaovou hmotou a přidejte do moučné směsi, míchejte, dokud nevznikne hladké tekuté těsto.
- Těsto nalijte do vymazané formy (průměr 26 cm) a pečte v horké troubě na roštu na 2. úrovni zdola po dobu 30 minut. Pomocí silikonové stěrky můžete sbírat zbytky těsta z mísy.
- Mezitím přiveďte k varu zbývající máslo, zbývající kakaový prášek, mléko a moučkový cukr za stálého míchání.
- Nechte dort vychladnout ve formě na roštu, dokud nebude vlažný. Několikrát ho propíchněte špejlí (například jídelní tyčinkou), polijte polovinou polevy, aby se kakaová poleva dobře vsákla a těsto bylo velmi šťavnaté. Nechte vychladnout. Vyjměte dort z formy pomocí ostrého nože a přeneste ho na dortový talíř. Zohřejte zbývající polevu a polijte jí dort.
Jak udělat čokoládový dort obzvláště šťavnatý?
- Tuk: velké množství tuku dělá dort obzvláště šťavnatý. Kromě másla lze tuk v těstě zajistit pomocí rostlinného oleje nebo majonézy.
- Vlhkost: Kyselé mléčné výrobky činí těsto obzvláště jemným a vlhkým. Podmáslí, jogurt, crème fraîche nebo zakysaná smetana mohou nahradit smetanu a učinit těsto vlhčím. Hnědý cukr také zajišťuje větší vlhkost než cukr bílý.
- Pečení: Koláč by se neměl péct příliš dlouho, protože rychle vysychá. Proto začněte dříve kontrolovat pomocí špejle. Pokud na špejli zůstane několik vlhkých drobků, koláč je hotový. Alternativně můžete koláč péct při nízké teplotě (asi 160–170 stupňů). Tak se upeče rovnoměrněji a zůstane šťavnatý.
- Poleva: čokoládová ganache, čokoládová poleva nebo smetanový krém dělají dort ještě šťavnatější a voňavější, zejména pokud stojí 1–2 dny.
Tip
Pro ještě větší šťavnatost a aroma: podle chuti polijte horký dort espressem, čokoládovým sirupem, javorovým sirupem nebo cukrovým mlékem a nechte tekutinu vsáknout.
Čokoládový dort – chutné varianty
Náplně
Pro větší rozmanitost a křupavost můžete do těsta přidat následující ingredience:
- nasekané ořechy
- čokoládové kapky
- třešně
- čokoládové kapsle
- kokosové vločky
Veganská
Pro veganskou alternativu můžete vejce nahradit dvěma zralými rozmačkanými banány nebo přibližně 100 g jablečného pyré a máslo nahradit olejem. Mléko a smetanu můžete nahradit rostlinnými alternativami, jako jsou sójové, mandlové nebo ovesné produkty.

Co se hodí k čokoládovému dortu?
- Čerstvá šlehačka
- Vanilková zmrzlina
- Bobule
- Káva a čaj
- Vanilková nebo karamelová omáčka
Skladovatelnost a skladování
Dort zůstane čerstvý a šťavnatý v dobře uzavřené krabici při pokojové teplotě 2–3 dny.