Přeskočit na obsah

Šťavnatá kuřecí stehna dušená s tímto ovocem. Výsledek? Opravdu vynikající chuť.

Sladkokyselá omáčka je jedním z nejlepších doplňků ke kuřeti. Když v ní maso dusím, stává se ještě šťavnatějším a chutnějším. Tajemství mého receptu je oblíbené sušené ovoce, které z jednoduchého jídla udělá opravdovou delikatesu.

Chutné a levné kuřecí maso připravuji v různých omáčkách. Velmi ráda do nich přidávám ovoce, protože díky tomu už nemusím používat cukr nebo citronovou šťávu. K tomu se obzvláště hodí meruňky. Jemná vůně, sladkost a kyselost – vše, co pokrm z drůbeže potřebuje.

Šťavnatá kuřecí stehna dušená s tímto ovocem. Výsledek? Opravdu vynikající chuť.

Jak připravit kuřecí prsty se sušenými meruňkami?

Nejprve maso opeču, aby se vytvořila dozlatova opečená kůrka. Poté ho dusím v rajčatech s cibulí a sušenými meruňkami. Aby ovoce změklo a rozvinulo svou chuť, předem ho namočím do vody. Když chci jídlo trochu obměnit, přidám do omáčky čerstvé nebo sušené větvičky rozmarýnu.

Recept: Kuřecí stehýnka se sušenými meruňkami

Šťavnaté kuřecí maso dušené v rajčatové omáčce se sušenými meruňkami.

Ingredience

  • 100 g sušených meruněk
  • 8 kuřecích stehen
  • 2 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 sklenice rajčatového pyré
  • sůl a pepř
  • olej na smažení
  • 2 lžíce nasekaného kopru na posypání

Šťavnatá kuřecí stehna dušená s tímto ovocem. Výsledek? Opravdu vynikající chuť.

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Meruňky zalijte malým množstvím vroucí vody, přikryjte pokličkou a nechte stát, dokud nevsáknou vodu. Kuře posypte solí a pepřem, poté několik minut osmažte z obou stran a přendejte na talíř.
  2. Dušení kuřete. Zahřejte 2 lžíce oleje, osmažte cibuli, přidejte rozdrcený česnek a po minutě přidejte rajčatový protlak. Zahřejte omáčku a dochuťte podle chuti, poté přidejte kuře a scezené meruňky (vodu si ponechte). Dušte pod pokličkou 20 minut, v případě potřeby přidejte vodu z meruněk. Po uplynutí této doby sejměte pokličku a jídlo ještě 5-7 minut prohřejte. Podávejte s koprem.

Připravte také kuřecí tyčinky v meruňkové omáčce

Toto jídlo připravuji rychleji než tyčinky s celými plody, protože se nemusí dusit. Na omáčku používám 4 lžíce meruňkového džemu nebo pasty, kterou smíchám se 4 meruňkami namočenými ve 4 lžících vody. Přidám k tomu dvě lžíce světlé sójové omáčky a agávového sirupu (můžete také použít med) a lžíci rýžového octa. Pokud ho nemám, přidám 2 lžičky lihového octa. Směs zahřejte a poté přidejte roztok ze 2 čajových lžiček kukuřičného škrobu a 1/4 šálku vody. Vařte, dokud směs nezhoustne. Kuře dochuťte a osmažte na oleji a když je hotové, přelijte omáčkou.

Jaké ovoce se hodí k kuřeti?

Šťavnatá kuřecí stehna dušená s tímto ovocem. Výsledek? Opravdu vynikající chuť.

Toto maso se dobře hodí k mnoha druhům ovoce, zejména k kyselejším. Kuřecí stehna, stehýnka nebo prsa lze dusit nejen s meruňkami, ale i s jinými namočenými sušenými plody. Čerstvé ovoce přidáváme celé, a pokud je velké, rozkrojíme ho na polovinu nebo na kousky. Sladší druhy ovoce je vhodné kombinovat s citronovou šťávou.

Mezi nejoblíbenější ovoce v pokrmech z kuřete patří:

  • jablka,
  • meruňky,
  • broskve,
  • hrušky,
  • čerstvé a sušené švestky,
  • červený rybíz,
  • kdoule,
  • citrony,
  • pomeranče,
  • ananas,
  • hrozny,
  • rozinky,
  • brusinky.