Přeskočit na obsah

Rajčatovo-broskvové čatní: v této sklenici se skrývá veškerá chuť

Toto rajčatovo-broskvové čatní se ideálně hodí k rybám, kuřeti, sýrům, sendvičům atd. Vyzkoušejte ho hned teď!

Pikantní, ještě pikantnější, rajčatovo-broskvové čatní! Co takhle sladké, slané a pikantní v jedné lahvičce? Tato voňavá výbušná směs chutí na vás čeká v našem rajčatovo-broskvovém čatní. Tento slaný džem v sobě kombinuje to nejlepší a my vám prozradíme, jak ho připravit.

Recept na rajčatovo-broskvové čatní

Představte si, že sedíte s přáteli za krásného podzimního večera a vychutnáváte si sýrový talíř s čerstvým bagetou, hrozny, olivami a vším, co k tomu patří. Co k tomu nesmí chybět? Správně, aromatické čatní.

Často se říká, že sladké džemy jsou nejlepší způsob, jak zachovat letní aroma švestek, jahod, hrušek a dalších druhů ovoce. Čatní však obvykle zůstává trochu ve stínu. Ale tato pikantní varianta džemu mu může snadno konkurovat.

Rajčatovo-broskvové čatní: v této sklenici se skrývá veškerá chuť
Rajčatovo-broskvové čatní

Naše rajčatovo-broskvové čatní jde ještě dál, protože kombinuje pikantní a sladké chutě s kořeněnými tóny rozmarýnu. K přípravě budete potřebovat rajčata a broskve, čerstvý rozmarýn, cibuli a česnek, jablečný ocet, hnědý cukr, sůl, pepř a trochu chilli papričky. Vše smíchejte v hrnci a vařte, dokud se rajčata a broskve nerozpadnou a směs nezhoustne. Poté ji přelijte přímo do sterilních sklenic a dobře uzavřete.

Tento ovocný a kořeněný čatní si můžete vychutnat s různými sýry, namazat na sendviče, podávat jako omáčku k jemnému kuřecímu masu nebo k vydatným pokrmům připraveným na grilu. Čatní také dodá potřebnou chuť pečeným zeleninám nebo rozmarýnovým bramborám. Vyzkoušejte ho a budete překvapeni, jak univerzální je naše rajčatovo-broskvová čatní.

Rajčatovo-broskvová čatní

Doba přípravy 1 hodina

Celková doba 1 hodina

Porce 4 sklenice

Kuchyňské potřeby

  • 4 sklenice o objemu 200 ml

Ingredience

  • 800 g zralých rajčat
  • 500 g broskví
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g hnědého cukru
  • 150 ml jablečného octa
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
Rajčatovo-broskvové čatní: v této sklenici se skrývá veškerá chuť
Rajčatovo-broskvové čatní

Příprava

  • Rajčata umyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na kostky. Broskve umyjte, odstraňte pecky a také nakrájejte na kostky.
  • Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na jemno.
  • V hrnci rozehřejte trochu oleje a osmažte na něm cibuli a česnek do sklovata.
  • Přidejte rajčata, broskve, cukr, ocet, chilli papričku, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.
  • Přidejte větvičky rozmarýnu. Vařte na středním ohni 40–50 minut, dokud směs nezhoustne. Pravidelně míchejte, aby se nic nepřipálilo.
  • Odstraňte rozmarýn a chilli papričky a horké čatní ihned rozlijte do sterilních sklenic, okamžitě je uzavřete a nechte čatní vychladnout.