Toto rajčatovo-broskvové čatní se ideálně hodí k rybám, kuřeti, sýrům, sendvičům atd. Vyzkoušejte ho hned teď!
Pikantní, ještě pikantnější, rajčatovo-broskvové čatní! Co takhle sladké, slané a pikantní v jedné lahvičce? Tato voňavá výbušná směs chutí na vás čeká v našem rajčatovo-broskvovém čatní. Tento slaný džem v sobě kombinuje to nejlepší a my vám prozradíme, jak ho připravit.
Recept na rajčatovo-broskvové čatní
Představte si, že sedíte s přáteli za krásného podzimního večera a vychutnáváte si sýrový talíř s čerstvým bagetou, hrozny, olivami a vším, co k tomu patří. Co k tomu nesmí chybět? Správně, aromatické čatní.
Často se říká, že sladké džemy jsou nejlepší způsob, jak zachovat letní aroma švestek, jahod, hrušek a dalších druhů ovoce. Čatní však obvykle zůstává trochu ve stínu. Ale tato pikantní varianta džemu mu může snadno konkurovat.

Naše rajčatovo-broskvové čatní jde ještě dál, protože kombinuje pikantní a sladké chutě s kořeněnými tóny rozmarýnu. K přípravě budete potřebovat rajčata a broskve, čerstvý rozmarýn, cibuli a česnek, jablečný ocet, hnědý cukr, sůl, pepř a trochu chilli papričky. Vše smíchejte v hrnci a vařte, dokud se rajčata a broskve nerozpadnou a směs nezhoustne. Poté ji přelijte přímo do sterilních sklenic a dobře uzavřete.
Tento ovocný a kořeněný čatní si můžete vychutnat s různými sýry, namazat na sendviče, podávat jako omáčku k jemnému kuřecímu masu nebo k vydatným pokrmům připraveným na grilu. Čatní také dodá potřebnou chuť pečeným zeleninám nebo rozmarýnovým bramborám. Vyzkoušejte ho a budete překvapeni, jak univerzální je naše rajčatovo-broskvová čatní.
Rajčatovo-broskvová čatní
Doba přípravy 1 hodina
Celková doba 1 hodina
Porce 4 sklenice
Kuchyňské potřeby
- 4 sklenice o objemu 200 ml
Ingredience
- 800 g zralých rajčat
- 500 g broskví
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g hnědého cukru
- 150 ml jablečného octa
- 1 malá chilli paprička
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu

Příprava
- Rajčata umyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na kostky. Broskve umyjte, odstraňte pecky a také nakrájejte na kostky.
- Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na jemno.
- V hrnci rozehřejte trochu oleje a osmažte na něm cibuli a česnek do sklovata.
- Přidejte rajčata, broskve, cukr, ocet, chilli papričku, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.
- Přidejte větvičky rozmarýnu. Vařte na středním ohni 40–50 minut, dokud směs nezhoustne. Pravidelně míchejte, aby se nic nepřipálilo.
- Odstraňte rozmarýn a chilli papričky a horké čatní ihned rozlijte do sterilních sklenic, okamžitě je uzavřete a nechte čatní vychladnout.