Přeskočit na obsah

Připravte si chutnou snídani: ovesná kaše s jablky a skořicí

S jablečno-skořicovou pečenou kaší může být ráno prostě skvělé.

Venku se ochlazuje, dny se zkracují a počasí je nepříjemné. To zesiluje touhu po vydatné, teplé, ale zároveň vhodné snídani už ráno. Tato pečená kaše s jablky a skořicí je pro vás tou správnou volbou.

Pečená ovesná kaše s jablky a skořicí: ochutnejte a užijte si pohodu

Pro mě existují zcela jasné chuťové vjemy, které mě naladí na podzimní náladu. Mezi slanými chutěmi je to bezpochyby dýně. Sladké tóny dodávají jablka a skořice.

V koláčích, nápojích, krémové kaši, ovocných ovesných vločkách nebo, jako v tomto receptu, v podobě vydatné pečené kaše tvoří tyto dvě ingredience ideální pár pro zlaté podzimní ráno. Vyzkoušejte tento kreativní recept a objevte svou novou oblíbenou snídani.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký je přesný rozdíl mezi třemi klasickými způsoby použití ovesných vloček, jako jsou kaše, ovesné vločky namočené přes noc a pečená kaše? Vysvětlení je velmi jednoduché. Kaše je absolutní klasika: ovesné vločky se smíchají s mlékem nebo vodou v hrnci a vaří se, dokud nevznikne krémová kaše. U nás je známá již desítky let jako ovesná kaše. Je sytá a díky své teplé, měkké konzistenci je obzvláště zdravá.

Připravte si chutnou snídani: ovesná kaše s jablky a skořicí
ovesná kaše s jablky a skořicí

Overnight Oats je studená, ale předem připravená a snadněji stravitelná varianta. Ovesné vločky se na noc vloží do uzavřené nádoby s mlékem nebo jogurtem, kde během několika hodin nabobtnají. Pomalu namáčení snižuje obsah fytové kyseliny v ovesných vločkách. Tato látka váže železo, zinek, hořčík a draslík. Díky tomu je tělo může lépe vstřebávat. Pokud jde o příjem živin, ovesná kaše připravená večer předem je bezpochyby na prvním místě. Díky přípravě večer je také ideální pro všechny, kteří ráno nemají moc času.

A samozřejmě máme i pečenou variantu, stejně jako naši jablečno-skořicovou pečenou kaši. S touto variantou si můžete připravit lahodný snídaňový pudink. Po smíchání ingrediencí získáte při pečení v troubě téměř cukrářskou konzistenci. Tato varianta je ideální pro všechny, kteří hledají snídani pro dobré zdraví. Tak na co ještě čekáte? Připravte si zapékanou misku plnou požitku!

Zapečená ovesná kaše s jablky a skořicí

Doba přípravy 35 minut

Celková doba 35 minut

Porce 4

Ingredience

  • 5 jablek
  • 1 citron
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g mandlí
  • 50 g pšeničné mouky typu 405
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 400 ml neslazeného rostlinného mléka
  • 50 g agávového sirupu
  • trochu neutrálního rostlinného oleje
  • 2 lžíce ořechového oleje podle chuti
  • 40 g hořké čokolády
Připravte si chutnou snídani: ovesná kaše s jablky a skořicí
ovesná kaše s jablky a skořicí

Příprava

  • Předehřejte troubu na 160 °C, horní/spodní ohřev.
  • Jablka umyjte a odstraňte jádřinec. Nakrájejte je na malé kostičky. Citron umyjte horkou vodou a nastrouhejte asi 1/4 kůry. Citron rozkrojte na polovinu a vymačkejte šťávu.
  • Smíchejte kostky jablek s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, skořicí, cukrem a vanilkovým extraktem.
  • V samostatné misce smíchejte krupici a jemné ovesné vločky s mandlemi, moukou, kypřicím práškem a solí. Přidejte rostlinné mléko, agávový sirup a asi 50 ml oleje. Míchejte, dokud nevznikne vlhké těsto.
  • Do těsta přidejte připravené kostičky jablek včetně citronové šťávy. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a přidejte do těsta.
  • Směs rovnoměrně rozetřete do lehce vymazané formy na pečení. Hrubě nasypte ořechovou pastu a vidličkou vytvořte malé víry.
  • Pečte 20–25 minut, dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu a pečená kaše neztuhne.