Zapečené jídla jsou skvělým nápadem na oběd nebo teplou večeři. Jsou chutné v každém ročním období, ale na podzim stojí za to je připravit v lahodné houbové variantě. Pro tento recept je nejlepší použít lesní houby, ale pokud je nemáte po ruce, použijte žampiony. Rodina si určitě bude přidávat. Zjistěte, jak připravit houbový nákyp.
Houbový nákyp – nápad na vydatný oběd pro celou rodinu.
Obsah:
- Recept na houbový nákyp
- Jak připravit houbový nákyp?
Podzim je ročním obdobím, které je ve znamení hub. Pokud se vám při procházce lesem podařilo přinést domů košík bílých hub nebo podbělů, určitě je použijte k přípravě šíleného houbového nákypu. V tomto jídle najdete také kuřecí filé a brambory, díky čemuž vás jídlo nasytí na dlouhé hodiny. Zjistěte, jak připravit toto voňavé jídlo s vůní tymiánu a lesních hub.
Recept na houbový nákyp
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- 6 brambor,
- 400 g kuřecího filé,
- 300 g lesních hub,
- 1 cibuli,
- 2 stroužky česneku,
- 150 g žlutého sýra,
- 125 ml vývaru,
- 2 vejce,
- 150 ml sladké smetany 18 %,
- 1 čajová lžička koření na kuře,
- 1 polévková lžíce čerstvého, nasekaného tymiánu,
- špetka chilli,
- sůl, pepř (podle chuti),
- rozpuštěné máslo (na smažení).
Jak připravit houbový nákyp?
Očistěte brambory a uvařte je al dente v mírně osolené vodě.
Omyjte kuřecí filé, odstraňte blány atd. a nakrájejte na malé kousky. Ochutnejte kořením na kuře. Osmažte na malém množství másla do zlatova.
Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Nakrájejte cibuli na kostičky. Nasekejte česnek.
Osmažte cibuli na rozpuštěném másle do sklovata. Na konci smažení přidejte do pánve česnek a po minutě houby. Osmažte houby. Dochuťte solí a pepřem.
Nalijte do pánve vývar. Přidejte tymián (můžete nahradit 1 čajovou lžičkou sušeného). Houby duste na mírném ohni, dokud se vývar neodpaří.
Lehce vymastěte zapékací formu. Na dno položte nakrájené brambory a na brambory kuře. Nahoru položte vrstvu hub s cibulí.
Smíchejte žloutky se smetanou. Dochuťte solí, pepřem a chilli. V samostatné nádobě ušlehejte bílky do pěny. Opatrně je přidejte do smetany s žloutky. Omáčku rozetřete po zapečené směsi.
Vložte zapečenou směs do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut. V polovině pečení posypte zapečenou směs hrubě nastrouhaným sýrem.