Přeskočit na obsah

Lepší než bramborové placky. Přidávám do nich ingredienci, která všechno mění

Bramborové placky jsou sice chutné, ale mohou se omrzet. Navíc jsou poměrně kalorické a obsahují málo bílkovin. Naštěstí existují i jiné varianty. Jsou zdravější, lehčí a chutnější.

Řecké cuketové placky jsou lepší než bramborové

Placky z cukety po řeckém způsobu jsou kulinářským průlomem. Od té doby, co jsem je objevila, je připravuji alespoň jednou týdně. Netřeba dodávat, že je nestíhám smažit, protože hned zmizí. Ale nejde o obyčejné lívance z cukety, je to něco víc. Jsou plné chuti a aroma a obsahují velké množství bílkovin. Jedna ingredience tak dobře zvyšuje makro, že jsem sytá na mnoho hodin. Navíc přidává trochu slané chuti, takže do těsta mohu přidat mnohem méně (nebo vůbec) soli.

Lepší než bramborové placky. Přidávám do nich ingredienci, která všechno mění

Jak připravit řecké cuketové palačinky?

Víte, který produkt je klíčovou ingrediencí? Na rozdíl od toho, co se zdá, nejsou to cukety, i když jsou v tomto receptu velmi důležité. Největší hodnotu má řecký sýr feta. Právě on dodává palačinkám výraznou chuť a vyvažuje sladkost cuket, a také přidává značné množství bílkovin a vápníku. Má také příznivý vliv na strukturu palačinek, stabilizuje ji a zabraňuje tomu, aby byly uvnitř lepkavé. Díky feta sýru jsou palačinky také křupavé.

Ingredience:

  • 2 velké cukety,
  • 2 vejce,
  • 100 g sýra feta,
  • 5 lžic mouky,
  • 3 lžíce strouhanky,
  • velký stroužek česneku,
  • 1/2 lžičky sušeného oregana,
  • několik větviček čerstvé máty, hrstka jarní cibulky,
  • sůl, pepř podle chuti,
  • olej na smažení.

Způsob přípravy:

Lepší než bramborové placky. Přidávám do nich ingredienci, která všechno mění

  1. Cukety nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte solí. Nechte 15 minut odstát, během této doby zelenina pustí vodu. Vodu slijte a přebytečnou tekutinu vymačkejte.
  2. K cuketám přidejte česnek, mouku, strouhanku, nasekanou fetu, koření a bylinky. Všechny ingredience promíchejte. Do směsi nepřidávám sůl, protože je jí dostatek ve fetu a cukety ji také nasákly dost.
  3. Smažte na rozpáleném oleji nebo olivovém oleji na středním ohni. Řecké palačinky s cuketou rády „pijí“ tuk, proto je dobré přidat ho více.

Tyto palačinky můžete podávat s lžičkou smetany nebo řeckého jogurtu. Skvěle se k nim hodí také domácí česneková nebo koprová omáčka. Pokud máte rádi pikantní jídla, použijte pikantní pepřovou nebo rajčatovou omáčku. Placky se dobře hodí k salátu z čínského zelí nebo z rajčat a cibule. Nemáte rádi fetu? Nevadí, můžete ji nahradit ricottou, haloumi nebo bryndzou.