Křupavá kapusta v pikantní polevě – ideální předkrm pro milovníky asijské kuchyně a pikantních chutí. Pečená v jemné strouhance je křupavá a aromatická chilli-sójová omáčka jí dodává zvláštní charakter a mírně lepkavou, lesklou polevu.
Ingredience
- 1 hlávka zelí
- 150 g pšeničné mouky typu 450
- 100 g bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 250 ml studené vody
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 stroužek česneku
Poleva:
- 100 ml sladké chilli omáčky
- 20 ml sójové omáčky
- 50 ml vody
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- půl lžičky granulovaného česneku
- trochu chilli vloček
- podle chuti 2 lžíce medu (pokud je omáčka příliš pikantní)
Postup přípravy
1 Rozdělte květák na růžičky, umyjte je a důkladně osušte papírovou utěrkou. V misce smíchejte pšeničnou mouku, škrob, vodu, olej a prolisovaný česnek. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto střední hustoty.
2 Květy květáku namočte do těsta a položte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut, dokud květák nezíská zlatavou barvu a nebude křupavý.
3 V hrnci smíchejte sladkou chilli omáčku, sójovou omáčku, rýžový ocet, vodu, granulovaný česnek a chilli vločky. Přiveďte k varu. V samostatné misce rozpusťte kukuřičnou mouku v malém množství studené vody a za stálého míchání přilijte do hrnce, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je příliš pikantní, na konci přidejte trochu medu.
4 Horké pečené růžičky zelí přendejte do velké mísy a polijte připravenou polevou. Opatrně promíchejte, aby byly všechny kousky rovnoměrně pokryty polevou.