Kynuté buchty s krémovou náplní jsou velmi chutným nápadem na odpolední svačinu. Nejlépe se hodí k šálku kávy nebo dobrého čaje. Ráda je připravuji i jednou týdně, moje děti je milují. Je to také dobrá volba, když čekám hosty.
Obsah:
- Briošky s krémem – seznam ingrediencí
- Briošky s krémem – recept
Někdy má moje rodina chuť na sladkou svačinu, něco, co se dá s chutí sníst k kávě nebo čaji. Pak obvykle připravuji právě tyto briošky s krémem, které se doslova rozplývají v ústech.
Briošky s krémovou náplní – seznam ingrediencí
Ingredience na těsto:
- 500 g mouky na dorty,
- 25 g čerstvého droždí,
- 250 ml mléka,
- 70 g cukru,
- 2 vejce + 1 žloutek,
- 50 g měkkého másla,
- špetka soli.
Ingredience na náplň:
- 300 ml teplého mléka (cca 35 °C),
- 3 lžíce cukru,
- 1 balíček vanilkového pudinku bez cukru (40 g),
- 1 žloutek,
- 2 lžíce másla.
Dále:
- moučkový cukr (na posypání).
Briošky s krémovou náplní – recept
Připravte náplň do briošek. V hrnci přiveďte k varu asi 250 ml mléka s cukrem. V zbývajícím mléce rozpusťte prášek na krém. Smíchejte s žloutkem.
Když mléko začne vřít, nalijte pudinkový prášek do hrnce. Okamžitě energicky promíchejte. Vařte za stálého míchání, dokud pudink nezhoustne. Poté hrnec odstavte z ohně, do pudinku přidejte máslo a nechte vychladnout. Povrch pudinku zakryjte fólií, aby se nevytvořila kůrka.
Připravte těsto. Droždí rozdrobte do misky a smíchejte s lžící cukru. Až se droždí rozpustí, nalijte 100 ml mléka. Promíchejte s droždím. Nechte 15 minut odležet na teplém místě. Roztok by měl začít pěnit a výrazně zvětšit svůj objem.
Prosijte mouku do mísy mixéru. Přidejte zbývající cukr a sůl. Přidejte kvas, 1 vejce a žloutek. Těsto hnětejte háčkem a postupně přidávejte zbývající teplé mléko a poté máslo. Těsto by mělo být hladké, pružné a mělo by se snadno odlepovat od stěn mísy.
Těsto přeneste do čisté, lehce olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu odpočívat na teplém místě. Během této doby by mělo alespoň zdvojnásobit svůj objem.
Krátce prohněťte nakynuté těsto a na pomoučené desce ho rozválejte do úzkého obdélníku o tloušťce asi 6-7 mm.
Těsto rovnoměrně potřete vychladlým krémem, přičemž po dlouhých stranách nechte asi 1 cm okraj. Srolujte do rolády po dlouhé straně. Nakrájejte na kousky o délce 8-10 cm. Takto připravené buchty položte na plech vyložený papírem na pečení, přičemž mezi nimi nechte dostatečný odstup. Zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.
Potřete vrchní část rohlíků rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut, dokud rohlíky nezhnědnou. Nechte rohlíky vychladnout na mřížce a posypte moučkovým cukrem.