Přeskočit na obsah

Jako z farmářské kavárny: Nebeský jablečný dort se smetanou

Zlatavě žluté křupavé těsto, voňavá jablečná marmeláda a hustá smetana se spojují v jedinečném jablečném dortu.

Pro tento dort jednoznačně platí motto: více je více! Silná vrstva jablek se snoubí s nebeskou vzdušnou smetanou, která se jako sladký oblak rozprostírá nad kompotem. Jako třešnička na dortu je polita jemným vaječným likérem – prostě neodolatelná.

Zajímavostí je jak jablečný džem, který získává jemnou chuť díky pomerančovému džusu a vanilkovému pudinku, tak rustikální, ale atmosférická dekorace dortu jablečnými plátky a krémovým vaječným likérem. Jablečný dort tak vypadá, jako by se na váš stůl dostal přímo z farmářské kavárny.

  • Doba přípravy:105 min.
  • Doba čekání:60 min.
  • Úroveň: velmi snadné
Jako z farmářské kavárny: Nebeský jablečný dort se smetanou
jablečný dort se smetanou

Ingredience

250 g mouky

125 g másla

1 vejce (velikost M)

1 špetka soli

1 balíček vanilkového cukru

220 g cukru

1,8 kg jablek (z toho 1 červené)

4 lžíce citronové šťávy

175 ml pomerančové šťávy

1 balení vanilkového pudinku (na přípravu)

200 g smetany

500 g šlehačky

2 balení zahušťovadla na smetanu

50 g mandlových lupínků

4 lžíce vaječného likéru

Jako z farmářské kavárny: Nebeský jablečný dort se smetanou
jablečný dort se smetanou

Příprava

1

Smíchejte mouku s máslem, vejcem, solí, vanilkovým cukrem a 125 g cukru a vypracujte hladké těsto. Těsto rozválejte na pomoučeném pracovním povrchu do kruhu (o průměru asi 31 cm). Vložte ho do vymazané a moukou posypané formy (26 cm Ø) a vytvarujte okraj vysoký asi 3 cm. Vložte do chladničky.

2

Pro ozdobu odložte stranou jedno malé jablko s červenou slupkou. Ostatní jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřinec. Čtvrtiny nakrájejte na velké kousky. V hrnci je přiveďte k varu s citronovou šťávou, 100 ml pomerančové šťávy a 75 g cukru a vařte 3–4 minuty. Pudinkový prášek rozmíchejte se zbývajícím pomerančovým džusem do hladka. Přidejte k jablkům a vařte asi 1 minutu. Nechte jablečný džem vychladnout asi 30 minut.

3

Těsto několikrát propíchněte vidličkou a potřete ho džemem. Pečte v troubě (elektrická trouba: 180 °C / horkovzdušná trouba: 160 °C) 50–55 minut. Nechte vychladnout. Smíchejte zakysanou smetanu s 20 g cukru. Šlehejte smetanu do husté konzistence. Přidejte zakysanou smetanu.

4

Vyjměte dort z formy, položte na talíř a obložte dortovým prstencem. Naneste na dort krémovou polevu a rovnoměrně ji rozetřete. Nechte dort vychladnout asi 30 minut. Mezitím opražte mandle na pánvi bez tuku do zlatova. Nechte vychladnout na talíři. Jablko s červenou slupkou umyjte, nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte jádřinec. Čtvrtiny nakrájejte na plátky.

5

Sejměte dortový prstenec. Mandle přitlačte k okraji dortu. Lžící pokapejte dort proužky vaječného likéru.

Jako z farmářské kavárny: Nebeský jablečný dort se smetanou
jablečný dort se smetanou

Nutriční hodnota

Na porci

  • 582 kcal
  • 6 g bílkovin
  • 31 g tuku
  • 69 g sacharidů

Nemáte doma pomerančový džus? Pak použijte vodu. Já ráda používám jako alternativu jablečný džus. Obzvláště aromatický bude s kapkou jablečného brandy!