Tento dýňový koláč s kořením je šťavnatý koláč s zimním kořením a krémovým dýňovým pyré. Těsto se připravuje z několika ingrediencí a s minimálním úsilím a po upečení je ideální pro šedé podzimní dny.
Šedivé podzimní ráno můžete zpříjemnit chutným pečivem. Dýňový koláč se kořením je k tomu obzvláště vhodný, protože se připravuje rychle a snadno a je plný teplých vůní a podzimních a zimních koření. Jemné dýňové pyré dělá těsto obzvláště šťavnaté.

Kořeněný dýňový koláč: podzimní pečení
Ingredience
4 vejce
160 g třtinového cukru
140 g (veganského) másla
180 g dýňového pyré
1 lžíce javorového sirupu
250 g pšeničné mouky
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1 špetka soli
1 čajová lžička skořice
2 čajové lžičky dýňového koření
Příprava
Doba přípravy/pečení asi 50 minut
Vejce, cukr a máslo vyšlehejte ručním mixérem do pěny.
Do pěny přidejte dýňové pyré a javorový sirup a rychle promíchejte.
Smíchejte zbývající suché ingredience (mouku, prášek do pečiva, sůl a koření).
Přidejte suchou moučnou směs do vlhké hmoty a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Nalijte těsto do vymazané formy (průměr 26 cm) nebo formy na babku.
Pečte dýňový koláč se kořením při 180 stupních v horkovzdušné troubě po dobu 40-50 minut. Před koncem pečení proveďte test pomocí špejle. Koláč je hotový, když získá zlatohnědou barvu a těsto se nelepí na špejli.

Veganská varianta: Pokud dodržujete veganskou dietu a nejíte živočišné produkty, použijte místo vajec veganský náhražkový produkt a místo másla veganský margarín.