Obsah:
- Dort Delicjusz – co to je?
- Dort Delicjusz – recept
Dort Delicjusz – co to je?
Dort „Delicious“ je skutečným pokladem pro milovníky elegantních vícevrstvých dezertů. Na kakaovou základnu se nanáší sametový krém z mascarpone a smetany s přídavkem likéru amaretto (mandlového). Uvnitř se skrývají piškoty nasáklé silnou, výraznou kávou. Díky tomu dezert získává ještě větší aroma. Další vrstva krému pokrývá piškoty a vrch zdobí lehký, nadýchaný oblak šlehačky. Dezert je posypaný kakaem, což mu dodává ještě větší jemnost a chuť. Dort Delicjusz je ideální pro rodinná setkání, recepce a slavnostní stoly.
Dort „Delicjusz“ – recept
Ingredience:
Těsto:
- 75 g pšeničné mouky,
- 75 g cukru,
- 2 vejce,
- 20 g kakaového prášku,
- čajová lžička vanilkového extraktu,
- čajová lžička prášku do pečiva.
Krém:
- 500 g sýra mascarpone,
- 230 ml silně uvařené kávy,
- 230 ml smetany 36 %,
- 200 g sušenek,
- 75 g moučkového cukru,
- 3 lžíce likéru amaretto,
- 1,5 čajové lžičky bramborového škrobu,
- 1,5 čajové lžičky vanilkového cukru.
Smetanová vrstva:
- 250 ml smetany 36 %,
- 2 lžíce moučkového cukru.
Dále:
- kakao na posypání.
Způsob přípravy:
Připravte těsto. V misce šlehejte cukr, vejce a vanilkový extrakt, dokud nevznikne světlá a vzdušná hmota, asi 3-4 minuty. V druhé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao. Přidejte suché ingredience k tekutým. Nalijte hmotu do formy vyložené pečícím papírem o rozměrech 20 x 30 cm a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte 15 minut. Poté vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
Připravte krém. Silně uvařenou kávu nechte vychladnout a rozdělte na polovinu. V malé misce smíchejte škrob a vanilkový cukr. Do velké misky nalijte smetanu a šlehejte ji, dokud nevznikne pěna. Poté postupně přidávejte suché ingredience a šlehejte, dokud nevznikne hustá pěna. V samostatné misce šlehejte mascarpone s moučkovým cukrem, pouze do smíchání ingrediencí. Přidejte amaretto a polovinu kávy. Na konci opatrně přidejte smetanu.
Sušenky na chvíli namočte do druhé poloviny kávy.
Připravte vrstvu smetany.
V samostatné misce vyšlehejte smetanu s cukrem do husté konzistence. Přesuňte ji do cukrářského sáčku.
Sestavte dort.
Na čokoládový základ rovnoměrně natřete polovinu krému. Poté rovnoměrně rozložte sušenky nasáklé kávou a opatrně je vtlačte do krému. Vše posypte tenkou vrstvou kakaa.
Poté naneste druhou vrstvu krému a posypte vrch kakaem. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte na vrcholu dortu kapky šlehačky. Vše posypte pořádnou porcí kakaa.