Příjemné na pohled domácí borůvkové džemy jsou skutečným pokladem, který lze různými způsoby obměňovat a doplňovat.
Doporučujeme smíchat lahodné borůvkové džemy do homogenní konzistence, ale lze je připravit i s kousky. Jednoduché, ale zároveň výjimečné, skvěle se hodí k různým druhům pečiva a lze ho podávat také s sýrem.

Hrajte si s chutěmi
Borůvkový džem lze dobře dochutit, v receptu se používá semínka vyškrábaná z vanilkového lusku, ale místo nich můžete použít skořici, zázvor nebo nastrouhanou pomerančovou kůru. Pro neobvyklý efekt, zejména pokud podáváte brusinkový džem k pečenému sýru nebo pečenému masu, přidejte do něj špetku mletého pepře, rozmarýnu nebo tymiánu.
Domácí borůvkový džem
Ingredience -+ na 1 litr
- 2 kg borůvek
- 500 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- 2 vanilkové lusky
- Doba vaření: 35 minut
- Doba přípravy: 10 minut

Příprava
Borůvky umyjte a vložte do hrnce. Přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud se nezkaramelizují.
Poté přidejte citronovou šťávu a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku.
Až bobule pustí šťávu, rozmixujte je do hladka a poté přidejte želatinu. Vařte do varu, poté sundejte z ohně a rozlijte do čistých sklenic.
Uzavřené sklenice ochlaďte v suché parní troubě.