Přeskočit na obsah

Věděli jste, že jablka lze nakládat? Ukážeme vám, jak připravit nakládaná jablka.

Všichni víme, že konzervy se připravují v létě a na podzim. Málokdo však ví, že existuje i jiný způsob konzervování ovoce: nakládání. Například můžete připravit velmi chutná nakládaná jablka jako přílohu k pečenému masu.

Nakládaná jablka nejsou nic jiného než tenké plátky jablek, které se vloží do octového a cukrového nálevu s různými kořeními. Výsledkem je chuť, která je zároveň sladká, pikantní, trpká a mírně kyselá, což oživí prakticky jakékoli jídlo. Skvěle se hodí k salátům, sendvičům, sýrovým pokrmům nebo dokonce k masovým pokrmům.

Věděli jste, že jablka lze nakládat? Ukážeme vám, jak připravit nakládaná jablka.
nakládaná jablka

Jaké koření zvolit pro nakládaná jablka?

K nakládání jablek můžete zvolit jakoukoli odrůdu jablek, nebojte se experimentovat, abyste našli tu, která nejvíce vyhovuje vašemu vkusu. A co koření? Obvykle se do marinády přidává směs hořčičných semen, nového pepře, skořice, bobkového listu, semen kopru, hřebíčku, zázvoru, černého pepře, badyánu, koriandru a dalších aromatických koření. Dodávají pokrmu sytou chuť. Pokud máte rádi exotiku, můžete do marinády přidat další skořici nebo zázvor.

Jak připravit nakládaná jablka?

Pro přípravu nakládaných jablek nejprve připravíme marinádu. K tomu smícháme v rovnoměrném poměru vodu a ocet, poté přidáme cukr, sůl a koření. Můžete použít osvědčené koření na marinování, ale můžete také experimentovat s pepřem, paprikou (pokud chcete trochu pikantnosti), hřebíčkem, skořicí, bobkovým listem nebo dokonce anýzem. Pokud chceme dosáhnout opravdu výjimečného chuťového zážitku, můžeme místo octa použít částečně balzamikový ocet, který nakládaným okurkám dodá sytější chuť.

Marinádu přiveďte k varu a vařte 8–10 minut. Mezitím připravte jablka: pokud chcete, můžete je oloupat, ale v každém případě odstraňte jádřinec. Pokud chcete získat hezké, rovnoměrné tenké plátky, je lepší použít kráječ.

Věděli jste, že jablka lze nakládat? Ukážeme vám, jak připravit nakládaná jablka.
nakládaná jablka

Poté nakrájená jablka vložte do velké mísy a přes síto je zalijte horkým marinádovým nálevem. Protože část jablek plave na povrchu šťávy, doporučuje se je přitlačit druhou mísou nebo menším nádobím.

Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, přendejte jablka do skleněné nádoby, zalijte marinádou, přidejte skořici a badyán a skladujte na suchém a chladném místě. Zbývající marinádu můžete použít do salátů.