Sendvič s tlustou vrstvou čokoládového krému je jednou z oblíbených snídaní nejen u dětí. Není žádným tajemstvím, že takové jídlo, i když je chutné, neobsahuje mnoho živin. Občas si však můžete dopřát tuto sladkou pochoutku, zejména pokud zvolíte zdravější alternativu. Zjistěte, jak připravit čokoládový krém z cizrny.
Správně sestavená snídaně nejen dodá energii na celý den, ale také vám umožní vybírat si během dne zdravější potraviny. Když se po dobré snídani cítíte sytí, snižuje se riziko přejídání. Proto i když máte ráno chuť na sladké, dbejte na to, aby vám dodávalo potřebné živiny. Místo klasické nutelly si vyberte čokoládový krém z cizrny. Poradíme vám, jak ho připravit a jaké vlastnosti má tento zdravý krém.
Čokoládový krém z cizrny místo nutelly
Těžko najdete člověka, který nemá rád nutellu. Bohužel složení této obchodní pochoutky není zrovna ideální, především obsahuje hodně cukru a palmového oleje. Chutnou alternativou může být čokoládový krém z cizrny. Luštěniny, jako je cizrna, obsahují velké množství rostlinných bílkovin. Je důležité dbát na dostatečný příjem tohoto makroelementu ve stravě, protože je základním stavebním materiálem buněk a tkání, ovlivňuje regeneraci a fungování svalů a podílí se na metabolických procesech v organismu. Kromě toho bílkoviny zajišťují pocit sytosti po jídle. Cizrna je také zdrojem vlákniny, která podporuje činnost střev, urychluje metabolismus a pomáhá udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Obsahuje také vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K, stejně jako cenné minerály, jako je hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor, draslík a zinek. Takové složení vitamínů a minerálů má mimo jiné příznivý vliv na činnost kardiovaskulárního, nervového a svalového systému, stejně jako na imunitu a zdraví očí. Stojí také za zmínku, že cizrna má nízký glykemický index.
Datle obsažené v krému jsou vynikajícím zdrojem energie, obsahují také mnoho vlákniny, mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Nechybí v nich vitamín A, vitamíny skupiny B a C, stejně jako minerály, hořčík, draslík a železo. Čokoládový krém z cizrny také obsahuje kakao, které podporuje činnost mozku, paměť a koncentraci, má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a má antioxidační vlastnosti, které pomáhají neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů.
Čokoládový krém z cizrny – recept
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- 350 g vařené cizrny,
- 150 g sušených datlí,
- 130 ml mléka,
- 100 g arašídového másla,
- 20 g medu,
- 60 g kakaa,
- špetku soli.
Příprava čokoládového krému z cizrny je velmi jednoduchá. Začněte tím, že namočíte datle na čtvrt hodiny do horké vody. Po uplynutí této doby slijte přebytečnou vodu. Vložte všechny ingredience do misky mixéru a poté je rozmixujte do homogenní hmoty. Hotový krém přelijte do čisté a vyvařené sklenice a uložte do chladničky.
Pokud si chcete připravit zdravou sladkou snídani, namažte čokoládovým krémem z cizrny housku z hrubé mouky, která obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů než pšeničný chléb. Do misky přidejte přírodní jogurt, tvaroh nebo sýr, nakrájejte své oblíbené ovoce a posypte vše nasekanými ořechy. Takové plnohodnotné jídlo vám dodá energii na celý den a zajistí tělu spoustu vitamínů a minerálů.
Tento čokoládový krém se skvěle hodí nejen k namazání na chléb. Můžete ho použít jako náplň do palačinek a domácích vaflí. Můžete ho také přidat do ovesné kaše nebo müsli s ovocem a granolou. Dobrým nápadem je také použít ho do různých pečiv, například do dortů, domácích rohlíků nebo muffinů.