Přeskočit na obsah

S jablečno-skořicovou pečenou kaší ráno nemůže být zbytek dne jiný než skvělý.

Venku se ochlazuje, dny se zkracují a počasí je méně příjemné. Proto už od rána máte chuť na vydatnou, teplou, ale také vhodnou snídani. Tato jablečná a skořicová pečená kaše je přesně to, co potřebujete.

Jablečná a skořicová pečená kaše: ochutnejte a vychutnejte si

Pro mě existují určité chuťové vjemy, které mě naladí na podzimní náladu. Mezi slanými pokrmy jsou to bezpochyby dýně. Pro mě jsou ztělesněním podzimní zeleniny. Sladké tóny dodávají jablka a skořice.

V koláčích, nápojích, krémové kaši, ovocných ovesných vločkách nebo, jako v tomto případě, v syté pečené kaši se tyto dvě ingredience dokonale hodí k zlatému podzimnímu ránu. Vyzkoušejte tento kreativní recept a objevte svou novou oblíbenou snídani.

Přemýšleli jste někdy, v čem spočívají přesné rozdíly mezi třemi klasickými způsoby použití ovesných vloček: kaší, ovesnou kaší na noc a pečenou kaší? Je to velmi snadné vysvětlit. Kaše je absolutně klasická varianta: ovesné vločky se smíchají s mlékem nebo vodou v hrnci a vaří se, dokud nevznikne krémová kaše. U nás je známá již desítky let jako ovesná kaše. Je sytá a díky své teplé, jemné konzistenci je obzvláště zdravá.

S jablečno-skořicovou pečenou kaší ráno nemůže být zbytek dne jiný než skvělý.
Jablečná a skořicová pečená kaše

Ovesná kaše na noc je studená, ale předem připravená a snadněji stravitelná varianta. Ovesné vločky se na noc vloží do uzavřené nádoby s mlékem nebo jogurtem a během několika hodin nabobtnají. Díky pomalému namáčení se snižuje obsah fytinové kyseliny v ovesných vločkách. Tato látka váže železo, zinek, hořčík a draslík. Díky tomu jsou lépe vstřebatelné organismem. Z hlediska vstřebávání živin je ovesná kaše připravená večer bezpochyby nejlepší volbou. Díky přípravě večer je také ideální pro ty, kteří mají ráno málo času.

A nakonec máme samozřejmě pečenou variantu, jako je naše pečená kaše s jablky a skořicí. S její pomocí si můžete připravit lahodnou snídani. Díky smíchání ingrediencí při pečení v troubě získávají téměř dortovou konzistenci. Tato verze je ideální pro ty, kteří hledají snídani, která jim zvedne náladu. Tak na co ještě čekáte? Připravte si formu na pečení plnou pohody!

Pečená kaše s jablky a skořicí

Doba přípravy 35 minut

Celková doba 35 minut

Porce 4

Ingredience

  • 5 jablek
  • 1 citron
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g ovesných vloček s jádry
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g mandlových plátků
  • 50 g pšeničné mouky typu 405
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 400 ml neslazeného rostlinného mléka
  • 50 g agávového sirupu
  • trochu neutrálního rostlinného oleje
  • 2 lžíce ořechového oleje podle chuti
  • 40 g hořké čokolády
S jablečno-skořicovou pečenou kaší ráno nemůže být zbytek dne jiný než skvělý.
Jablečná a skořicová pečená kaše

Příprava

  • Předehřejte troubu na 160 °C (horní/spodní ohřev).
  • Omyjte jablka a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na malé kostičky. Omyjte citron v horké vodě a poté nastrouhejte asi 1/4 kůry. Rozpůlte citron a vymačkejte šťávu.
  • Smíchejte kostičky jablek s citronovou šťávou a kůrou, skořicí, cukrem a vanilkovým extraktem.
  • V samostatné misce smíchejte ovesné vločky s mandlemi, moukou, práškem do pečiva a solí. Přidejte rostlinné mléko, agávový sirup a asi 50 ml oleje. Míchejte, dokud nevznikne vlhké těsto.
  • Do těsta přidejte připravené kostičky jablek s citronovou šťávou. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a přidejte do těsta.
  • Směs rovnoměrně rozetřete do lehce vymazané formy na pečení. Hrubě přidejte ořechovou pastu a pomocí vidličky vytvořte malé kudrlinky.
  • Pečte směs po dobu 20-25 minut, dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu a pečená kaše neztuhne.