Přeskočit na obsah

Rybí polévka: domácí recept s příchutí moře

Připravte si rybí polévku, domácí recept s příchutí moře na vašem stole. Zde je podrobný návod.

Některé polévky jsou skutečným lékem. Rybí polévka je jednou z nich. Jakmile se vývar začne vařit a vůně moře naplní kuchyni, víte, že vás čeká jídlo, které zahřeje tělo i duši.

Dnes vám nabízíme domácí verzi, abyste si mohli ve své kuchyni připravit rybí polévku, kterou si budete chtít přidat.

Rybí polévka: domácí recept s příchutí moře
Rybí polévka

Ingredience (4–6 porcí)

  • 500 g rybího masa na polévku (hlavy a kosti mořského okouna nebo mořského ďasa)
  • 250 g měkkýšů
  • 250 g mušlí
  • 200 g krevet nebo langust
  • 200 g očištěného rybího masa nakrájeného na kousky (mořský okoun, mořský ďas, mořský ďas…)
  • 1 velká cibule
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 2 zralá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plátky černého chleba
  • 100 ml bílého vína
  • 1,5 litru vody
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička papriky
  • Několik nitek šafránu nebo potravinářské barvivo
  • Sůl, pepř a čerstvá petržel

Krok 1: Vývar života

Tady je tajemství. Vložte do hrnce kosti a hlavy s bobkovým listem, polovinou rajčete a polovinou cibule. Zalijte vodou a vařte půl hodiny, přičemž sbírejte pěnu, která se objeví. Vývar přeceďte a odložte stranou. Tento vývar je základem, duší polévky.

Krok 2: Pečlivě osmažte

V jiném hrnci zahřejte olej a osmažte nakrájenou cibuli, pórek a mrkev. Když začnou hnědnout, přidejte česnek a poté nastrouhaný rajče. Nechte šťávu vyvařit a uvolnit se. Poté přidejte papriku a bílé víno: dobře promíchejte a nechte alkohol odpařit. Vůně vám už zvedne náladu.

Krok 3: Opečený chléb, babiččin tajný recept

Arginiano často vzpomíná na ty drobné detaily, které mají velký význam. Zde přichází na pomoc stvrdlý chléb: trochu ho opečte, přidejte do sofrito a nasekejte. Dodá pokrmu hustotu a jedinečnou domácí chuť.

Krok 4: Příprava polévky

Přidejte horký vývar do opečené směsi a vařte asi 10 minut, aby se vše spojilo. Přidejte šafrán a podle chuti osolte a opepřete.

Krok 5: Moře v hrnci

Nyní přidejte nakrájenou rybu, krevety, mušle a měkkýše. Pět minut bude stačit. Ryba zůstane šťavnatá a mořské plody se otevřou a uvolní svou chuť. Pokud se některý měkkýš neotevřel, je lepší ho vyjmout.

Krok 6: Podávejte s chutí

Vypněte oheň, posypte čerstvou petrželkou a podávejte. Polévku podávejte horkou, s vůní, jako by právě přišla z rybárny. Je to skromné jídlo, ale po prvním soustu pochopíte, proč nikdy nechybí v kuchyních u moře.

Rybí polévka: domácí recept s příchutí moře
Rybí polévka

Přibližný obsah kalorií

  • Ryba do polévky (500 g) → 400 kcal
  • Měkkýši (250 g) → 180 kcal
  • Mušle (250 g) → 225 kcal
  • Krevety (200 g) → 190 kcal
  • Očištěná ryba (200 g) → 160 kcal
  • Ztvrdlý chléb (60 g) → 160 kcal
  • Zelenina a rajčata → 250 kcal
  • Olej (4 lžíce) → 530 kcal
  • Bílé víno (100 ml) → 75 kcal

Celkem: přibližně 2170 kcal.

Pokud připravíte 6 porcí, každá z nich bude obsahovat přibližně 360 kcal. Pokud jste čtyři a podáváte velkorysé porce, každá porce bude obsahovat přibližně 540 kcal.

Tato domácí rybí polévka je mnohem víc než jen první chod: je to vůně moře ve vaší kuchyni, příjemný pocit tepla v žaludku a pocit, že jste uvařili něco opravdového.