Přeskočit na obsah

Rajčatová omáčka z trouby: klasika v netradičním provedení

Věděli jste, že rajčatovou omáčku lze připravit v troubě? Klasická omáčka tak získá výraznou chuť a navíc se dobře skladuje. Zde najdete jednoduchý recept na rajčatovou omáčku z trouby.

Klasická rajčatová omáčka je základem mnoha pokrmů. To platí i pro tuto rajčatovou omáčku z trouby. Skvěle se hodí k těstovinám a pizze, do polévek nebo do ratatouille.

Zvláštností této metody je, že rajčata se pečou v troubě s olejem a aromatickými bylinkami. Díky tomu se rozvine jejich ovocně sladká vůně, která dělá rajčatovou omáčku z trouby skutečnou pochoutkou.

Rajčatová omáčka z trouby: klasika v netradičním provedení
Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka z trouby: jak připravit

Ingredience na litr

1,5 kg rajčat

3 česnek

1 hrst čerstvé bylinky (tymián a oregano)

2 lžičky sušeného bazalku

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce cukru

Sůl

Pepř

Příprava

Příprava cca 20 minut

Doba vaření / pečení cca 35 minut

Umyjte a oloupejte rajčata. Poté je rozkrojte na polovinu.

(Poznámka: oloupání není nutné, ale díky němu bude omáčka obzvláště jemná. Pokud chcete proces urychlit, tento krok vynechte).

Očistěte česnek a nakrájejte ho na velké kousky.

Umyjte čerstvé bylinky a nakrájejte je na jemno.

Očištěné rajčata rozložte na plech. Přidejte česnek, bylinky (čerstvé i sušené), olivový olej, cukr, sůl a pepř. Ingredience promíchejte.

Pečte plech s rajčaty při horním/spodním ohřevu po dobu 35-40 minut. Troubu není nutné předem předehřívat.

Pečená rajčata rozmixujte mixérem na požadovanou konzistenci. Ochutnejte omáčku z pečených rajčat a podle chuti přidejte sůl a pepř.

Tomato sauce z trouby lze skladovat v lednici několik dní. Pokud ji chcete skladovat déle, můžete ji buď zmrazit, nebo zavařit v troubě.

Rajčatová omáčka z trouby: klasika v netradičním provedení
Rajčatová omáčka

Udržitelnost: tipy pro nákupní seznam

K přípravě tomato sauce z trouby potřebujete jen několik ingrediencí. O to důležitější je, aby byly dobré kvality. Čím kvalitnější a aromatičtější ingredience, tím lepší bude chuť rajčatové omáčky.

Při přípravě rajčatové omáčky z trouby doporučujeme používat pokud možno ingredience organické kvality. V ekologickém zemědělství nejsou potraviny ošetřovány chemickými syntetickými pesticidy, proto jsou bezpečnější pro životní prostředí a zdraví.