Věděli jste, že rajčatovou omáčku lze připravit v troubě? Klasická omáčka tak získá výraznou chuť a navíc se dobře skladuje. Zde najdete jednoduchý recept na rajčatovou omáčku z trouby.
Klasická rajčatová omáčka je základem mnoha pokrmů. To platí i pro tuto rajčatovou omáčku z trouby. Skvěle se hodí k těstovinám a pizze, do polévek nebo do ratatouille.
Zvláštností této metody je, že rajčata se pečou v troubě s olejem a aromatickými bylinkami. Díky tomu se rozvine jejich ovocně sladká vůně, která dělá rajčatovou omáčku z trouby skutečnou pochoutkou.

Rajčatová omáčka z trouby: jak připravit
Ingredience na litr
1,5 kg rajčat
3 česnek
1 hrst čerstvé bylinky (tymián a oregano)
2 lžičky sušeného bazalku
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce cukru
Sůl
Pepř
Příprava
Příprava cca 20 minut
Doba vaření / pečení cca 35 minut
Umyjte a oloupejte rajčata. Poté je rozkrojte na polovinu.
(Poznámka: oloupání není nutné, ale díky němu bude omáčka obzvláště jemná. Pokud chcete proces urychlit, tento krok vynechte).
Očistěte česnek a nakrájejte ho na velké kousky.
Umyjte čerstvé bylinky a nakrájejte je na jemno.
Očištěné rajčata rozložte na plech. Přidejte česnek, bylinky (čerstvé i sušené), olivový olej, cukr, sůl a pepř. Ingredience promíchejte.
Pečte plech s rajčaty při horním/spodním ohřevu po dobu 35-40 minut. Troubu není nutné předem předehřívat.
Pečená rajčata rozmixujte mixérem na požadovanou konzistenci. Ochutnejte omáčku z pečených rajčat a podle chuti přidejte sůl a pepř.
Tomato sauce z trouby lze skladovat v lednici několik dní. Pokud ji chcete skladovat déle, můžete ji buď zmrazit, nebo zavařit v troubě.

Udržitelnost: tipy pro nákupní seznam
K přípravě tomato sauce z trouby potřebujete jen několik ingrediencí. O to důležitější je, aby byly dobré kvality. Čím kvalitnější a aromatičtější ingredience, tím lepší bude chuť rajčatové omáčky.
Při přípravě rajčatové omáčky z trouby doporučujeme používat pokud možno ingredience organické kvality. V ekologickém zemědělství nejsou potraviny ošetřovány chemickými syntetickými pesticidy, proto jsou bezpečnější pro životní prostředí a zdraví.