Přeskočit na obsah

Pokud budete jíst špenát tímto způsobem, přinese vám více škody než užitku.

Špenát je jednou z nejzdravějších zelenin a je považován za vynikající zdroj železa. Odborníci doporučují jej pravidelně konzumovat, ale co je zdravější – syrový nebo vařený špenát? Nyní je to jasné!

Určitě si pamatujete pohádku, jejíž hlavní postavou byl Pepek, který žil jako námořník a v krizových situacích získával nadlidskou sílu díky konzumaci špenátu. Není tedy divu, že se zeleným listům připisují pozitivní vlastnosti a děti se často snaží přimět k jídlu špenátu slovy „budeš silný“. Dospělí mají špenát rádi, ale mezi dětmi není příliš oblíbený a konzumujeme ho hlavně ve formě dušených zeleninových pokrmů. Podívejme se, zda postupujeme správně.

Špenát je velmi zdravá zelenina, kterou je dobré konzumovat pravidelně.

Pokud budete jíst špenát tímto způsobem, přinese vám více škody než užitku.
Špenát

Co je zdravější: syrový nebo vařený špenát?

Krátká odpověď: obojí. Syrový špenát je dobré konzumovat, protože při vaření mohou být pod vlivem tepla ztraceny cenné živiny. Zároveň je dobré vědět, že špenát obsahuje velké množství šťavelové kyseliny. Jedná se o organickou kyselinu obsahující uhlík, která brání vstřebávání vápníku, hořčíku a železa v zažívacím traktu. Kromě toho se vápenatá sůl kyseliny šťavelové nerozpouští ve vodě, proto se hromadí a může přispívat k tvorbě ledvinových kamenů, proto by lidé trpící onemocněním ledvin nebo žlučníku měli věnovat zvláštní pozornost množství syrového špenátu, které konzumují.

Špenát také obsahuje nitráty, které se koncentrují hlavně v jeho stoncích. Nitráty v těle se mohou přeměnit na nitrity, z nichž se mohou tvořit karcinogenní sloučeniny, nitrosaminy. Dobrou zprávou je, že rostliny, které dostávají více světla, obsahují méně dusičnanů, proto na jaře a v létě může být nejlepší volbou zelenina pěstovaná na volném vzduchu. Je třeba poznamenat, že během skladování se obsah dusičnanů ve špenátu zvyšuje, proto jej skladujte v ledničce a spotřebujte co nejdříve.

Proč je dobré jíst hodně špenátu?

Možné riziko spojené se špenátem by nemělo nikoho odradit, stále se má za to, že je prospěšné jej konzumovat často. Zde je několik argumentů ve prospěch špenátu.

  • Je snadno stravitelný a má nízkou kalorickou hodnotu.
  • Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerály: obsahuje například vitamíny K, A, B2, B6, E a C, stejně jako mangan, kyselinu listovou, hořčík a samozřejmě železo.
  • Je také bohatý na fytonutrienty, které mimo jiné podporují zdraví očí, ale jsou také známé pro své protizánětlivé a imunitní vlastnosti.

Pokud se konzumuje vařený, je zcela bezpečný, ale je třeba vzít v úvahu, že listy se smršťují. Špenát obsahuje více než 90 % vody. Pod vlivem tepla se téměř veškerá voda z listů odpaří, takže na konci zůstane mnohem méně špenátu než na začátku přípravy pokrmu. Přibližně lze vypočítat, že z 10–12 šálků čerstvého špenátu se získá asi jeden šálek vařené zeleniny.

Pokud budete jíst špenát tímto způsobem, přinese vám více škody než užitku.
Špenát

Věděli jste?

Souvislost mezi jménem Popeye a špenátem se neomezuje pouze na výše zmíněnou pohádkovou postavu, která jí zeleninu, ale je to také název jedné z odrůd špenátu. Špenát odrůdy Popeye má dlouhé listy středně zelené barvy a je mírně tuhý. Tato odrůda je ideální pro konzumaci v čerstvém stavu – samozřejmě v umírněném množství, jak jsme již zjistili.