Poire Belle Hélène je klasický francouzský dezert. S pomocí našeho podrobného receptu si jej snadno připravíte sami. Ukážeme vám chutný recept s veganskou variantou.
Hruška Hélène pochází z Francie. Popularita tohoto lahodného dezertu však přesahuje hranice této země. Navzdory speciálnímu způsobu přípravy mohou tento dezert připravit i začátečníci. Ukážeme vám jednoduchý recept na hrušku Hélène s různými variantami a veganskou variantou.

Hruška Hélène: recept
Ingredience
1 lžíce citronové kůry
0,5 vanilkového lusku
300 ml bílého vína
60 g cukru
600 hrušek
150 ml šlehačky nebo ovesné smetany
15 ml medu
120 g čokolády
20 ml vanilkové zmrzliny
10 g mandlových lupínků

Příprava
Doba přípravy/pečení cca 15 minut
Citron důkladně umyjte a opatrně nastrouhejte kůru. Snažte se nestrouhat bílou část kůry, protože má hořkou chuť.
Vanilkový lusk rozkrojte na polovinu a nožem vydlabejte polovinu semínek.
Bílé víno nalijte do velkého hrnce, přidejte citronovou kůru a polovinu vanilkového lusku. Zahřejte víno, dokud nezačne vřít.
Přidejte do vína cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Vařte směs na mírném ohni.
Očistěte hrušky, rozkrojte je na polovinu a odstraňte jádřinec. Alternativně můžete použít celé hrušky.
Vložte hrušky do bílého vína a duste je v něm asi pět minut. Poté je nechte vychladnout a dobře okapat.
Smetanu nalijte do samostatného malého hrnce. Pomalu zahřejte a přidejte med.
Smetanu udržujte v hrnci teplou na mírném ohni. Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
Druhou polovinu vanilkového krému a rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do smetany, až vznikne hladká omáčka.
Na každý ze čtyř talířů položte polovinu hrušky. Vedle položte kuličku vanilkové zmrzliny.
Dessert ozdobte čokoládovou omáčkou a několika plátky mandlí.