Přeskočit na obsah

Poire Belle Hélène: klasický recept na dezert

Poire Belle Hélène je klasický francouzský dezert. S pomocí našeho podrobného receptu si jej snadno připravíte sami. Ukážeme vám chutný recept s veganskou variantou.

Hruška Hélène pochází z Francie. Popularita tohoto lahodného dezertu však přesahuje hranice této země. Navzdory speciálnímu způsobu přípravy mohou tento dezert připravit i začátečníci. Ukážeme vám jednoduchý recept na hrušku Hélène s různými variantami a veganskou variantou.

Poire Belle Hélène: klasický recept na dezert
Poire Belle Hélène

Hruška Hélène: recept

Ingredience

1 lžíce citronové kůry

0,5 vanilkového lusku

300 ml bílého vína

60 g cukru

600 hrušek

150 ml šlehačky nebo ovesné smetany

15 ml medu

120 g čokolády

20 ml vanilkové zmrzliny

10 g mandlových lupínků

Poire Belle Hélène: klasický recept na dezert
Poire Belle Hélène

Příprava

Doba přípravy/pečení cca 15 minut

Citron důkladně umyjte a opatrně nastrouhejte kůru. Snažte se nestrouhat bílou část kůry, protože má hořkou chuť.

Vanilkový lusk rozkrojte na polovinu a nožem vydlabejte polovinu semínek.

Bílé víno nalijte do velkého hrnce, přidejte citronovou kůru a polovinu vanilkového lusku. Zahřejte víno, dokud nezačne vřít.

Přidejte do vína cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Vařte směs na mírném ohni.

Očistěte hrušky, rozkrojte je na polovinu a odstraňte jádřinec. Alternativně můžete použít celé hrušky.

Vložte hrušky do bílého vína a duste je v něm asi pět minut. Poté je nechte vychladnout a dobře okapat.

Smetanu nalijte do samostatného malého hrnce. Pomalu zahřejte a přidejte med.

Smetanu udržujte v hrnci teplou na mírném ohni. Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.

Druhou polovinu vanilkového krému a rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do smetany, až vznikne hladká omáčka.

Na každý ze čtyř talířů položte polovinu hrušky. Vedle položte kuličku vanilkové zmrzliny.

Dessert ozdobte čokoládovou omáčkou a několika plátky mandlí.