Pletené preclíky ve třech různých variantách. Chutné slané pečivo s vepřovým masem, kuřecím masem a sýrem.
Preclík je velmi oblíbené pečivo, které se vyznačuje především svým zvláštním tvarem a lahodnou slanou chutí. Všichni je znají, všichni je milují. Pro všechny, kteří mají rádi něco netradičního, jsou dnes k dispozici plněné preclíky.
Pletené preclíky s náplní: sytá svačina
Běžný pletený preclík je klasika a vždy dobrý nápad, když stojíte v pekárně před pultem a nevíte, co si objednat. Dalším oblíbeným variantou jsou například pletené preclíky zapečené se sýrem nebo potřené máslem. Potřebujeme ještě větší rozmanitost, proto vám v následujícím textu ukážeme, jak chutné jsou plněné preclíky.
Protože jsme si nemohli vybrat jednu náplň, připravili jsme hned 3 různé. Nejprve se budeme zabývat těstem. Poté se zaměříme na náplně. Vybrali jsme mimo jiné sýrovou náplň složenou z mozzarelly, čedaru a fety. Pro milovníky drůbežího masa je tu náplň z jemně nakrájených kuřecích prsou, kukuřice, papriky a čerstvého sýra a nakonec je tu ještě varianta s vepřovým masem a barbecue omáčkou.
Tyto tři varianty plněných preclíků jsou ideální svačinkou mezi jídly. Nejlepší je je ochutnat hned v plněné podobě, protože jakmile je jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jíst slané pečivo jinak.

Plněný preclík
Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Doba odležení 45 minut
Celková doba 1 hodina 25 minut
Porce 3 kusy
Ingredience
Na preclíky:
- 500 g mouky
- 7 g sušeného droždí
- 1/4 čajové lžičky cukru
- 1 čajová lžička jemné soli
- 350 ml teplého mléka
Na sýrovou náplň:
- 75 g strouhané mozzarelly
- 75 g strouhaného čedaru
- 90 g fety
Na kuřecí náplň:
- 1 marinovaná kuřecí prsa, uvařená a nakrájená na kousky
- 40 g kukuřice
- 40 g pečeného papriky
- 60 g čerstvého sýra
- 1 lžíce kari
- Sůl a pepř z mlýnku
Na vepřovou náplň:
- 200 g marinovaného vepřového masa
- 3 lžíce BBQ omáčky
Dále:
- 2 lžíce jedlé sody
- 1,5 l vody
- hrubá sůl na posypání

Příprava
- Nejprve připravte těsto na preclíky. Do mísy nasypte mouku, přidejte sušené droždí, cukr a sůl a poté přilijte mléko. Vše promíchejte a nechte těsto odpočinout pod utěrkou asi 45 minut, dokud se jeho objem nezvětší přibližně na dvojnásobek.
- Mezitím připravte náplň smícháním příslušných ingrediencí.
- Na pomoučeném povrchu rozdělte těsto na tři části a vytvarujte z nich oválné placky.
- Placky rozválejte válečkem na délku asi 40 cm.
- Na střed placky položte náplň o délce asi 15 cm. Poté těsto pevně srolujte, počínaje od rohu.
- Konce trochu ztenčete a prodlužte a z tohoto podlouhlého válečku vytvarujte preclík tak, že konce dvakrát překřížíte a přitlačíte k oblouku.
- V hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody se dvěma lžícemi jedlé sody a vařte v ní každý preclík asi 20 sekund, několikrát jej ponořte do vody.
- Poté preclíky vyjměte pomocí pěnové lžíce a nechte je okapat, než je položíte na plech potřený olejem nebo vyložený papírem na pečení, posypte hrubou solí a pečte 20 minut při 180 °C.
- Další preclíky budou samozřejmě potřebovat o něco méně času na pečení v již předehřáté troubě.