Přeskočit na obsah

Na podzim vařím častěji než vývar. Česká polévka s tímto trikem bude dvakrát chutnější

Podzim je ideální čas na hřejivé polévky a polévka z obilovin na vývaru se může stát hvězdou vaší kuchyně – za předpokladu, že ji připravíte pomocí malého triku, který zdvojnásobí její chuť. Tato polévka, kterou jste od dětství nenáviděli, se stane vaší oblíbenou.

Zapomeňte na kalnou, bezchutnou verzi z dětství. Pečená zelenina a voňavé koření dodají polévce hloubku a sytost, která potěší celou rodinu. Seznamte se s naším jednoduchým receptem a přesvědčte se, jak snadno lze klasickou polévku z obilovin proměnit v opravdové kulinářské dílo.

Na podzim vařím častěji než vývar. Česká polévka s tímto trikem bude dvakrát chutnější

Krupník v nové verzi – odpor z dětství bude minulostí

Pro mnoho lidí byl krupník kdysi kulinářským nočním můrou – kalný, lepkavý a bez výrazné chuti. Není divu, že mnozí z nás se této polévce vyhýbali, zejména v dětství. Dnes se však stále častěji vracíme k tradičním jídlům a objevujeme je znovu v moderních verzích.

Stačí jednoduchý trik, aby se obyčejný krupník proměnil v jídlo, které láká svou vůní a chutí. Místo vaření zeleniny ve vodě ji můžete předem upéct v troubě. Díky tomu získá celá polévka hlubší chuť a její aroma bude mnohem intenzivnější. Pečená mrkev, celer nebo cibule dodávají vývaru lehkou ořechovou chuť, díky které každá miska polévky připomíná domácí delikatesu.

Navíc je tato verze české polévky nejen chutnější, ale i zdravější. Pečená zelenina uvolňuje více přirozené sladkosti a aroma, díky čemuž lze snížit množství soli a koření. Je to skvělý způsob, jak přesvědčit i ty nejvíce skeptické lidi, aby ochutnali polévku krupkník.

Recept na krupkový vývar se zeleninou z trouby

Pokud jste si ho dosud spojovali s fádní, zakalenou polévkou, je čas to změnit. Tento krupkový vývar s pečenou zeleninou je skutečnou revolucí v kuchyni. Je aromatický, sytý a překvapivě snadný na přípravu.

Ingredience:

  • 2 l vývaru nebo zeleninového vývaru,
  • 150 g ječmenné krupice,
  • 5 brambor,
  • 2 mrkve,
  • 2 bílé cibule,
  • 1 kořen petržele,
  • kousek kořenového celeru,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2–3 lžíce oleje,
  • několik zrn hřebíčku,
  • 2 bobkové listy,
  • 1 lžíce petržele,
  • ½ lžíce sušeného libečku,
  • sůl a pepř podle chuti,

Postup přípravy:

Na podzim vařím častěji než vývar. Česká polévka s tímto trikem bude dvakrát chutnější

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte: mrkev, celer, brambory a petržel na kostky, cibuli na čtvrtiny, česnek na poloviny.
  2. Vložte je do mísy, pokapejte olejem, přidejte bobkové listy, hřebíček a špetku soli.
  3. Pečte při 180 °C asi 25 minut, dokud nezhnědnou.
  4. Mezitím v hrnci přiveďte k varu vývar. Přidejte ječmen a vařte 10-15 minut, občas zamíchejte.
  5. K ječmeni přidejte upečené zeleniny a vařte dalších 15 minut.
  6. Na konci dochuťte solí, pepřem, přidejte petržel a sušený bobkový list.

Jak získat čirou a sytou polévku z krupice?

  • Krupici před vařením propláchněte – díky tomu polévka nebude zakalená.
  • Nepřehánějte to s množstvím krupice – v opačném případě bude polévka hustá jako ragú.
  • Pečená zelenina – tajemství krásné barvy a dvakrát výraznější chuti.

Taková polévka z krupice na vývaru nejen zahřeje, ale také zaujme svou vůní a vzhledem. Je to důkaz toho, že tradiční recepty mohou mít zcela jinou chuť, pokud do nich přidáte trochu modernity.