Přeskočit na obsah

Míchám podzimní ořechy, dokud nevznikne sametová hmota. Tento olej je přírodní a velmi chutný.

Začíná sklizeň našich domácích ořechů, konkrétně vlašských a lesních. Jsou skvělé jako svačina a jako přísada do jídel, ale já z nich vyrábím sametovou hmotu. Nahrazuji jím máslo, což je prospěšné pro všechny.

Nejběžnější ořechové máslo v prodeji se vyrábí z arašídů. Tyto ořechy jsou bohaté na bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, zdravé tuky, vitamíny a vlákninu. Často se do nich však přidává cukr, sůl, palmový olej a hydrogenované tuky, což snižuje jejich hodnotu. Proto si často sama připravuji arašídové máslo z našich českých ořechů.

Míchám podzimní ořechy, dokud nevznikne sametová hmota. Tento olej je přírodní a velmi chutný.

 

Nutriční hodnota lesních ořechů

Lesní ořechy jsou velmi chutné a aromatické. Jsou také zdrojem cenných složek. Obsahují mnoho bílkovin, nenasycených tuků a vlákniny. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny: E, B1 a B6, stejně jako na minerální soli: hořčík, draslík, vápník, fosfor a zinek. 100 g tohoto produktu nám dodá asi 630 kcal.

Díky výše uvedenému složení tyto ořechy podporují metabolismus a imunitu, příznivě ovlivňují činnost krevního oběhu a chrání buňky před stárnutím.

Jak připravit olej z lesních ořechů?

Ořechy určené k přípravě oleje je nutné správně připravit. Nejprve je třeba je opražit v troubě nebo na pánvi, aby byly křupavější a voňavější. Poté je třeba je položit na látku a setřít z nich hnědou hořkou slupku. Teprve poté je možné přistoupit k jejich mletí. Trvá to několik minut a ořechy se nejprve promění v prášek, poté v pastu a nakonec v hladké máslo. Lze ho obohatit jednoduchými přísadami, jako je trochu medu, oleje, soli.

 

Recept: Máslo z lesních ořechů

Míchám podzimní ořechy, dokud nevznikne sametová hmota. Tento olej je přírodní a velmi chutný.

Voňavé domácí ořechové máslo

Ingredience

  • 300 g lesních ořechů (bez skořápky)
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce řepkového nebo kokosového oleje

Způsob přípravy

  1. Příprava ořechů. Rozložte ořechy na plech, vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte je asi 8 minut, dokud nezhnědnou. Vyjměte je na utěrku a otřete, abyste odstranili slupky.
  2. Rozemletí. Vložte ořechy do výkonného mixéru/kuchyňského robota a několik minut je rozemlejte, dokud nevznikne hladké máslo. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte do ní trochu oleje. Máslo můžete dochutit špetkou soli.