Přeskočit na obsah

Mandlový koláč s hruškami: každý kousek je požitek

Mandlový koláč s hruškami – lahodný a zároveň domácí dezert, který se skvěle hodí k šálku kávy nebo čaje.

Podzimní smíšený koláč se snadno připravuje a nejlépe se podává ve formě dortu. Pokud chcete ještě více zdůraznit aroma charakteristické pro toto roční období, přidejte do těsta kardamom nebo strouhaný zázvor a hřebíček. Příprava dortu je jednoduchá, je ideální pro všední dny, ale protože je velmi efektní, můžete ho nabídnout i jako slavnostní dezert.

Mandlový koláč s hruškami: každý kousek je požitek
Mandlový koláč s hruškami

Karamelizujte hrušky!

Pokud chcete dortu dodat trochu šmrnc, nakrájejte hrušky podle svého uvážení na kousky a osmažte je na malém množství oleje a cukru, dokud nebudou mírně karamelizované.

Podzimní mandlovo-hruškový dort

Ingredience pro formu o průměru 20 cm

  • 4 hrušky
  • 150 g měkkého másla
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Doba pečení: 20 minut
Mandlový koláč s hruškami: každý kousek je požitek
Mandlový koláč s hruškami

Příprava

Hrušky oloupejte a nakrájejte podle libosti.

Měkké máslo smíchejte s cukrem do pěny, přidejte vejce, jogurt a vanilkový extrakt.

Prosijte mouku do mísy, přidejte mandlovou mouku, sůl, prášek do pečiva a skořici. Poté smíchejte moučnou směs s vaječnou směsí. (Pokud se těsto špatně míchá, přidejte 1–2 lžíce jogurtu).

Formu na dort vyložte pečícím papírem a vložte do ní těsto.

Na těsto rozložte hrušky a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte, dokud špejle nebude suchá (30–40 minut).

Hotový dort posypte moučkovým cukrem.