Odborníci na výživu a lékaři doporučují jíst ryby alespoň jednou týdně. Pokud hledáte dobrý recept s tímto produktem, vyzkoušejte náš recept. Ryba v kokosovém mléce je pokrm s orientálním nádechem, ve kterém se lehká pikantnost skvěle snoubí se sladkostí. Můžete ji podávat s rýží.
Ryba k obědu – jak ji servírovat?
V České republice, zejména na severu, se jí hodně ryb. To je skvělé, protože ryby jsou zdrojem zdravých tuků a bílkovin, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. V letní sezóně se ráda podává šťavnatá ryba na grilu a na podzim se připravuje hřejivá bramborová zapékaná s rybou. Po celý rok však královské pozice zaujímají treska, alaska a losos, smažené na pánvi nebo vytažené přímo z trouby.
Pokud toužíte po trochu jiných chutích a máte rádi jídla s omáčkou, vyzkoušejte následující recept. Recept na rybu v kokosovém mléce je inspirován asijskou kuchyní plnou východních chutí. Jedná se o mistrovskou kombinaci ryb, zeleniny a speciálně vybraných koření, díky nimž je jídlo opravdu zajímavé.
Ryba v kokosovém mléce – recept
Ingredience:
- 500 g filé z bílé ryby (např. tresky),
- 2 stroužky česneku,
- 2 cm kořene zázvoru,
- kůra z limetky,
- sůl, pepř (podle chuti),
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- červený pepř,
- 125 ml zeleninového vývaru,
- 250 ml kokosového mléka,
- 3 lžíce sladké chilli omáčky,
- lžíce rybí omáčky,
- šťáva z 1/2 limetky,
- zelená cibule,
- několik větviček petržele (na servírování),
- 2 čajové lžičky bramborového škrobu (podle chuti).
Příprava:
Rybu omyjte a nakrájejte na malé kousky. Potřete ji česnekem protlačeným lisem, nastrouhaným zázvorem a limetkovou kůrou. Dochuťte solí a pepřem.
Rozpalte olej na pánvi a osmažte na něm rybí filé z obou stran. Přendejte na talíř.
Z papriky odstraňte semínka a nakrájejte dužinu na kostky. Papriku osmažte (asi 2-3 minuty) na pánvi, na které se smažila ryba.
Přeneste rybu zpět na pánev. Nalijte teplý vývar. Přiveďte k varu.
Nalijte do pánve kokosové mléko, sladkou chilli omáčku, rybí omáčku a limetkovou šťávu. Znovu přiveďte k varu. Dušte filé 2-3 minuty. Během dušení otočte na druhou stranu.
Pokud se vám omáčka zdá příliš řídká, přidejte do ní bramborový škrob rozpuštěný v malém množství vody a ještě chvíli vařte.
Nakrájejte zelenou cibuli a přidejte ji do omáčky. Před podáváním posypte omáčku nasekanou petrželkou.