Řepa je bohatá na živiny. Ne nadarmo byla již několikrát vyhlášena zeleninou roku. Řekneme vám, proč byste ji měli jíst každý den.
Řepa vyniká svou jasně červenou barvou. Nejenže vypadá krásně, ale je také skutečným stimulátorem zdraví pro organismus. 100 gramů řepy obsahuje asi 41 kcal.
Řepa obsahuje relativně málo kalorií, ale je bohatá na živiny. Kromě toho obsahuje tato zelenina mnoho antioxidantů. Řepa obsahuje následující důležité minerály a vitamíny:
- Vápník
- Fosfor
- Draslík
- Hořčík
- Železo
- Zinek
- Vitamíny B1, B2, B6
- Vitamín C
- Kyselina listová
Díky svým četným prospěšným vlastnostem může řepa mimo jiné předcházet nemocem a zlepšovat zdravotní stav.

Co se stane, když budete jíst řepu každý den
Pomáhá při hypertenzi
Řepa získává svou barvu díky barvivu betaninu. Patří do skupiny flavonoidů. Jedná se o vodorozpustná rostlinná barviva. Betanin podporuje kardiovaskulární systém a může předcházet srdečním onemocněním.
Kromě toho má betanin antioxidační účinky. Rostlinné látky mohou zachycovat volné radikály v organismu. Studie ukázala, že pouhá jedna sklenice řepného džusu denně stačí ke snížení krevního tlaku.
Zlepšuje funkci mozku
Řepa je bohatá na dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Studie provedená v roce 2010 ukázala, že dvoudenní dieta s vysokým obsahem dusičnanů může zlepšit koncentraci, organizaci a celkově zvýšit přesnost práce.
Je to způsobeno tím, že oxid dusnatý uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy, včetně těch v mozku. Díky tomu se kyslík a živiny mohou lépe transportovat. S věkem se naše schopnost samostatně produkovat oxidy dusíku snižuje. Řepa může tomuto procesu zabránit.
Zvyšuje vytrvalost
Pokud vypijete sklenici řepného džusu před kardio tréninkem, vydržíte o několik minut déle. Je to proto, že nitráty obsažené v řepě zvyšují vytrvalost. Dvě až tři hodiny po konzumaci dosahuje hladina nitrátů maximální hodnoty.
Zlepšuje funkci jater
Můžete těžit nejen z nitrátů obsažených v řepě, ale také z betaninu. Tento pigment nejen pomáhá při hypertenzi, ale má také pozitivní vliv na játra.
Betanin podporuje funkce jater, snižuje hladinu cholesterolu a zmenšuje velikost jater. Kromě toho tento kořenový plod snižuje hromadění tuku v játrech.
Pomáhá při problémech s trávením
Stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny obsahuje řepa vlákninu, která podporuje trávení. Pro dobré trávení je třeba denně konzumovat dostatečné množství vlákniny.
Již jedna sklenice řepného džusu zabraňuje zácpě a snižuje riziko vzniku hemoroidů. Betanin má také pozitivní vliv na trávení.


Jak připravit řepu
Tato kořenová zelenina je zimní zeleninou a sklízí se čerstvá od září do března. V sezóně lze řepu koupit čerstvou.
- Vařte hlízu ve slupce (tak se zachová co nejvíce minerálů) v závislosti na velikosti hlíz 30 až 45 minut ve vroucí vodě, dokud nezměkne.
- Řepa je hotová, pokud ji lze snadno propíchnout nožem. Poté lze slupku jednoduše seškrábnout nožem.
Alternativně můžete hlízu také uvařit v páře. Pokud potřebujete rychle, můžete koupit řepu v supermarketu v předem připravené a balené formě.
Tip: při práci s řepou buďte opatrní na ruce a oblečení, protože červená šťáva rychle zanechává těžko odstranitelné skvrny.