Japonský bramborový salát je obzvláště bohatý na umami, s čerstvou zeleninou a krémovou omáčkou. Lze jej připravit jako vegetariánský nebo veganský.
Japonský bramborový salát, také nazývaný Poteto Sarada, se připravuje z rozmačkaných brambor a podává se s krémovou majonézovou omáčkou. Čerstvá zelenina salát zdobí a dodává mu chuť.
Tradičně se japonský bramborový salát připravuje se šunkou a vejcem. Zde najdete vegetariánskou verzi s veganskou variantou. Pro salát je důležité použít škrobnaté brambory. Tak získáte krémovou konzistenci.

Klasika jinak: japonský bramborový salát
Ingredience
600 brambor s vysokým obsahem škrobu
sůl
100 g kukuřice z konzervy
1 pórek
1 mrkev
1 malý okurka
3 vařená vejce
3 plátky vegetariánské šunky
6 lžic majonézy
1 čajová lžička koření umami
2 lžíce rýžového octa
1 polévková lžíce sojové omáčky
1 špetka pepře
Příprava asi 40 minut
Brambory umyjte a oloupejte. Nakrájejte je na velké kousky a vařte v dostatečném množství osolené vody asi 15 minut, dokud nezměknou.
Připravte zeleninu: sceďte vodu z konzervované kukuřice. Nakrájejte zelenou cibuli na jemné kroužky. Mrkev umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemné struhadle. Okurku umyjte a nakrájejte na tenké plátky.
Plátky okurky posypte malým množstvím soli. Nechte je deset minut odležet a poté vymačkejte tekutinu. Nechte plátky okurky okapat.
Vejce nakrájejte na malé kostičky.
Vegetariánskou šunku nakrájejte na tenké proužky.
Připravte majonézovou omáčku: smíchejte majonézu s umami kořením, rýžovým octem, sójovou omáčkou a malým množstvím pepře.
Po uvaření: slijte vodu z brambor a nechte je vychladnout. Hrubě je rozmačkejte, aby zůstaly malé kousky.
Vezměte velkou misku a smíchejte rozmačkané brambory s vejci, šunkou, zeleninou a majonézovou omáčkou. Ochutnejte japonský bramborový salát solí, pepřem, umami kořením nebo rýžovým octem.
Podle chuti: japonský bramborový salát podávejte s praženým sezamem jako ozdobou.

Veganská varianta: pokud chcete připravit japonský bramborový salát ve veganské variantě, vejce můžete nahradit tofu. Smíchejte 50 gramů tofu se špetkou kala namaku a hrubě rozmačkejte. Nejlepší je to udělat tak, že tofu předem blanšírujete v horké vodě.
Jako zálivku můžete použít veganský majonézu bez vajec a při výběru rostlinné šunky dávejte pozor, aby byla vhodná pro vegany.