Ačkoli se frittata tradičně smaží na pánvi, lze ji připravit i v horkovzdušné fritéze. Ukážeme vám obzvláště rychlý recept na vegetariánské jídlo z vajec.
Frittata je lehké vaječné jídlo italské kuchyně: rozšlehaná vejce se smíchají se zeleninou nebo jinými ingrediencemi (často se sýrem) a poté se smaží na pánvi ve formě kulaté omelety. Jídlo se rychle připravuje a lze ho různě obměňovat. Hodí se například jako lehký oběd nebo večeře, ale také jako doplněk k brunchu.
Pokud se vám nechce vytahovat pánev, frittatu lze snadno připravit v horkovzdušné fritéze. Níže najdete jednoduchý základní recept s paprikou a špenátem, který však můžete libovolně přizpůsobit podle své chuti.

Rychlý recept: vzdušná frittata z horkovzdušné fritézy
Ingredience na jednu porci
1 cibule
1 polovina červené papriky
2 hrsti mladého špenátu
4 vejce
50 strouhaného sýra
sůl
pepř
Příprava
Příprava cca 5 minut
Doba vaření/pečení cca 10 minut
Vyložte koš fritézy horkým vzduchem až po okraje pečícím papírem (nebo ekologickou náhradou pečícího papíru).
Fritézu předehřejte na 180 stupňů po dobu tří minut. Není to nutné, ale zajistí to frittate obzvláště křupavou kůrku.
Omyjte zelenou cibuli, papriku a špenát. Nechte špenát okapat.
Nakrájejte zelenou cibuli na tenké kroužky a papriku na malé kostičky.
Rozšlehejte vejce v misce. Přidejte zeleninu a polovinu sýra, dochuťte solí a pepřem.
Nalijte směs do košíku fritézy a posypte zbývajícím sýrem.
Pečte frittatu ve fritéze s horkým vzduchem 10 minut při 180 stupních Celsia. (Pokud fritézu nepředehříváte, počítejte s několika minutami delší dobou pečení).

Pozor: pokud používáte syrovou zeleninu, ujistěte se, že má krátkou dobu přípravy. Například syrová řepa není vhodná pro použití ve fritéze, protože se připravuje mnohem déle než deset minut.