Dýně v kuchyni může překvapit. Dodává pokrmům krémovou konzistenci, jemnou sladkost a podzimní charakter. Je to ingredience, která přináší teplo, aroma a jedinečnou chuť.
Dýňové palačinky s tvarohem
Dýňové palačinky s tvarohem
Ingredience:
- 4 vejce,
- 500 ml mléka,
- 110 g másla,
- 380 g mouky na dorty,
- 100 g dýňového pyré hokkaido,
- špetka soli,
- rozpuštěné máslo,
- 400 g smetanového tvarohu,
- 2 lžíce přírodního jogurtu,
- vanilkový lusk,
- šťáva z jednoho pomeranče,
- pomerančová kůra,
- 2 balení malin,
- balení borůvek,
- balení ostružin,
- 2 balení červeného rybízu,
- 2 zralé broskve,
- svazek máty,
- moučkový cukr na ozdobu.
Příprava:
Rozpusťte máslo v hrnci. Přesuňte ingredience na palačinkové těsto do mísy nebo mísy mixéru. Smíchejte ingredience a nechte 15 minut odpočinout, aby těsto odpočinulo. Rozpusťte máslo na pánvi a smažte palačinky. V misce smíchejte tvaroh s jogurtem, vanilkovými semínky, kůrou a šťávou z pomeranče. Hotové palačinky proložte připraveným tvarohem. Naložte na talíř a ozdobte ovocem.
Dýňová pasta k snídani
Ingredience
- 2 šálky vařeného cizrny z konzervy,
- 250 g sezamové pasty tahini,
- 300 g pyré z provensálské dýně,
- lžíce černého kmínu,
- 4 stroužky česneku,
- olivový olej,
- kmín,
- šťáva z jednoho limetky,
- studená voda,
- sůl a pepř.
Na ozdobu:
- olivový olej,
- koriandr,
- bagetky,
- pražená dýňová semínka.
Příprava
Do misky mixéru přidejte tahini pastu a česnek. Mixujte, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté přidejte cizrnu a pečenou dýni. Znovu mixujte, dokud se ingredience nespojí v jednu hmotu. Mezitím přidejte limetkovou šťávu, kmín, sůl a pepř. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte studenou vodu. Její množství závisí na hustotě pasty. Hotový humus dejte na talíř. Přidejte několik kapek olivového oleje.
Dýňové knedlíčky s houbami
Ingredience:
- 150 g vařených a rozmixovaných brambor,
- 700 g dýňového pyré z dýně hokkaido,
- 200 g pšeničné mouky,
- čajová lžička soli,
- 300 g čerstvých bílých hub,
- jemná cibule,
- 200 ml smetany 30 %,
- 20 g másla,
- sůl a pepř,
- svazek petržele.
Příprava:
Dýňové a bramborové pyré přendejte do mísy, přidávejte mouku po částech a neustále míchejte. Množství přidané mouky závisí na množství vody v dýni a bramborách. Přidejte sůl a těsto důkladně promíchejte. Hnětejte a přidávejte mouku, dokud těsto nepřestane lepit na ruce. Rozdělte těsto na malé porce.
Posypte kuchyňskou desku moukou a z těsta vytvarujte válečky, poté nožem nakrájejte knedlíky. Vařte v vroucí, mírně osolené vodě. Knedlíčky by měly vyplavat na povrch, poté počkejte minutu. Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte očištěné a nakrájené plátky hříbků spolu s cibulí. Přidejte ke smaženým surovinám smetanu a dochuťte. Vařte, dokud omáčka nezhoustne. Podávejte s nasekanou petrželkou.
Rizoto s dýní a podzimními houbami
Ingredience:
- 500 g rýže arborio,
- 300 g dýně (např. hokkaido nebo muškátová),
- 400 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů/bílých hub/směsi),
- 2 cibule šalotky,
- 2 stroužky česneku,
- lžíce másla,
- čajová lžička oleje (nebo olivového oleje),
- 1/2 sklenice bílého suchého vína,
- asi litr horkého masového nebo zeleninového vývaru,
- 150 g strouhaného parmazánu,
- sůl a pepř podle chuti,
- petrželka na posypání.
Rizoto s dýní a podzimními houbami
Rizoto s dýní a podzimními houbami
Zdroj: Pavel Vodzinský/East News
Příprava:
Dýně: Dýni očistěte (je-li to nutné) a nakrájejte na kostky. Rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem, posypte solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
Houby: Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Osmažte je na pánvi s trochou oleje, aby se odpařila voda, lehce osolte a odložte stranou.
Základ pro rizoto: Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s lžičkou oleje. Přidejte jemně nakrájenou šalotku a smažte na mírném ohni, dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a rychle osmažte (dávejte pozor, aby se nepřipálil).
Rýže: Přidejte rýži arborio a smažte 2–3 minuty za stálého míchání, dokud zrna nezačnou být mírně sklovitá. Nalijte bílé víno a míchejte, dokud se úplně neodpaří.
Při přípravě rizota postupně přidávejte horký vývar, po jedné naběračce. Pokaždé míchejte, dokud rýže neabsorbuje tekutinu, než přidáte další porci. Opakujte, dokud rýže nebude al dente a krémová (asi 18–20 minut). Na konci vaření přidejte pečenou dýni a osmažené houby, opatrně promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Sundejte pánev z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, aby rizoto získalo krémovou konzistenci. Rizoto podávejte ihned, posypané čerstvou petrželkou a podle chuti další porcí parmazánu.