Přeskočit na obsah

Čokoládový cheesecake bez pečení

Tento čokoládový cheesecake se připravuje bez pečení, ale chutí a konzistencí se nijak neliší od dezertů z kaváren. Je velmi jemný, s lehkou kávovou příchutí, sytou čokoládovou chutí a jemnou smetanovou dochutí. Tento dezert se hodí k rodinné večeři, slavnostnímu stolu nebo jako dárek pro přátele. Vše, co potřebujete, jsou jednoduché suroviny a trochu času.

Klasický cheesecake je považován za jeden z nejstarších dezertů – připravoval se již ve starověkém Řecku. Moderní varianty bez pečení se objevily mnohem později, když se začala používat želatina a smetanový nebo tvarohový sýr.

Čokoládový cheesecake bez pečení

Jak připravit čokoládový cheesecake bez pečení: postupný recept

Ingredience

  • Sušenky 300 g
  • Máslo 110 g
  • Tvaroh 600 g
  • Smetana 33 % 500 ml
  • Čokoláda 180 g
  • Káva 100 ml
  • Želatina 30 g
  • Práškový cukr 130 g
  • Kakao na ozdobu

Příprava

60 minut

  1. Sušenky rozdrťte na jemnou drť pomocí mixéru nebo válečku.
  2. Rozpusťte máslo, přidejte ho k sušenkám a dobře promíchejte.
  3. Směs vložte do rozebíratelné formy o průměru 22 cm, pevně utlačte a vložte do lednice.
  4. Uvařte šálek kávy, nechte vychladnout, zalijte želatinou, promíchejte a nechte nabobtnat.
  5. Rozmixujte tvaroh do homogenní pastovité konzistence pomocí mixéru.
  6. Šlehejte studené smetany do měkkých špiček.
  7. Postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte ještě pár minut.
  8. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, nechte vychladnout a přidejte do tvarohové hmoty.
  9. Zahřejte nabobtnalý želatin v mikrovlnné troubě, poté jej přidejte do tvarohové hmoty a promíchejte.
  10. Opatrně vmíchejte šlehanou smetanu a znovu důkladně promíchejte špachtlí.
  11. Krém naneste na korpus, uhlaďte, přikryjte fólií a dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc.
  12. Cheesecake ozdobte kakaem a podávejte vychlazený.

Čokoládový cheesecake bez pečení

Tipy cukráře na přípravu čokoládového a tvarohového cheesecaku bez pečení

  • Vyberte si správný tvaroh. Nejvhodnější je tučný domácí tvaroh bez kyselé chuti. Aby byla hmota hladká, protlačte tvaroh přes síto nebo rozmixujte mixérem do hladka.
  • S želatinou pracujte opatrně. Želatinu stačí jen mírně zahřát – nevařte ji. Při přehřátí ztrácí schopnost tuhnout. Nejvhodnější je zahřívat želatinu krátkými impulsy v mikrovlnné troubě.
  • Smetanu předem vychlaďte. Před šleháním musí být smetana velmi studená – minimálně čtyři hodiny v ledničce. Nejlepší je nechat ji vychladit přes noc. Teplá smetana se nešlehá tak, jak má.
  • Vyberte si hořkou čokoládu. Ideální je čokoláda s obsahem kakaa minimálně 70 %. Dodá cheesecaku sytou chuť a nebude příliš sladký.
  • Nechte cheesecake ztuhnout. Cheesecake potřebuje čas, aby se dobře ustálil. Nechte ho v ledničce minimálně 6–8 hodin, nejlépe přes noc. Tak bude hutný a při krájení si udrží tvar.