Připravte si doma slavnou čínskou směs pěti koření a buďte si jisti, že obsahuje pouze to, co má!
Čínská směs pěti koření symbolizuje pět prvků: oheň, vodu, dřevo, zemi a kov. Podle tradiční čínské medicíny se tyto prvky projevují v různých částech těla a narušení rovnováhy mezi nimi může vést k vzniku nemocí. Byliny a koření se po staletí používaly k obnovení narušené rovnováhy, a tak vznikla směs pěti koření.

Ačkoli se poměry mohou v různých regionech lišit, povinnými pěti kořeními jsou badyán, fenykl, sečuánský pepř, hřebíček a skořice. Maximální účinek této směsi dosáhnete, pokud použijete celé koření a po krátkém opražení je rozemlejete. K tomu se nejlépe hodí mlýnek na koření nebo kávový mlýnek, ale pokud máte hmoždíř, ten také poslouží.
Čínská směs pěti koření
Ingredience – na jednu porci
- 5 hvězdiček badyánu
- 1,5 čajové lžičky celých hřebíčkových pupenů
- 1 velká tyčinka skořice (7–8 cm) nebo 2 malé
- 2 polévkové lžíce celých kmínu
- 2 čajové lžičky sečuánského pepře
- Doba přípravy: 10 minut

Příprava
Vložte koření do suché pánve a opékejte na středním ohni 2–3 minuty nebo dokud se nezačne linout příjemná vůně. Dávejte pozor, aby se nepřipálilo.
Přesypte ho do hmoždíře nebo mlýnku na koření a rozemlejte na jemnou drť. Do použití skladujte v hermeticky uzavřené skleněné nádobě.