Přeskočit na obsah

Charakteristická polévka z sovy. Chutí trochu připomíná drůbky, ale je chutnější a rychlejší na přípravu.

Pro upřesnění – náš recept se nevztahuje na roztomilé noční ptáky, ale na houby. Kani se obvykle nazývají sovami, a to z dobrého důvodu – mladé, ještě nevyvinuté jedince z dálky připomínají malé sovy schované v trávě. A právě v trávě musíme hledat ty nejlepší houby. Co dělat s kani, pokud vás omrzely kotlety? Připravte si jasnou, pikantní polévku.

Kani, obvykle nazývané kany nebo sovy, jsou bezpochyby jedny z nejchutnějších hub. Mají obrovský kulinářský potenciál, ale nejčastěji je jíme smažené v trojobalu jako kotlety. Je to naprosto chutné a jedinečné jídlo, ale pokud přemýšlíte, co jiného se dá z kánů připravit, máme pro vás recept na vynikající polévku. Polévka z kany s přidaným chilli je zahřívající a opravdu lahodné jídlo, které díky koření a hovězímu vývaru trochu připomíná chuť dršťek a kousky houby svou texturou připomínají maso. „Vnitřnosti“ z kánu se však připravují minimálně o tři čtvrtiny rychleji než klasické a chuťově jim v ničem nezaostávají. Navíc si dokonce myslím, že jsou mnohem chutnější díky charakteristické houbové a lehce ořechové vůni.

Charakteristická polévka z sovy. Chutí trochu připomíná drůbky, ale je chutnější a rychlejší na přípravu.

Polévka z sovy s chilli. Na jiné houbové polévky už se nikdy nebudete dívat stejně

Ingredience:

  • asi 2 litry vývaru, nejlépe hovězího,
  • 500–600 g kánů,
  • svazek zeleniny: 3 mrkve, 2 petržele, pórek, kousek celeru,
  • 2 cibule šalotky,
  • 2–3 stroužky česneku,
  • 2 malé chilli papričky,
  • sůl a pepř,
  • čajová lžička zázvoru,
  • plná čajová lžička muškátového oříšku,
  • čajová lžička majoránky,
  • lžíce sladkého pepře,
  • půl čajové lžičky chilli nebo méně, pokud nechcete, aby byla polévka příliš pikantní,
  • máslo,
  • mouka.

Charakteristická polévka z sovy. Chutí trochu připomíná drůbky, ale je chutnější a rychlejší na přípravu.

Polévka z kanek a chilli – způsob přípravy:

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Mrkev můžete nastrouhat na struhadle. Ve velkém hrnci přiveďte vývar k varu, přidejte zeleninu (bez cibule) a vařte, dokud nezměkne.
  2. Očistěte houby a oddělte nožičky. Kloboučky nakrájejte na proužky. Nožičky jsou tvrdé a vláknité, proto nejsou vhodné k jídlu, ale skvěle aromatizují vývar – přidejte je spolu se zeleninou.
  3. Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na pánvi se dvěma lžícemi másla. Až cibule zesklovatí, přidejte houby, lehce osolte a smažte, dokud houby nezměknou. Poté přidejte celý obsah do polévky.
  4. Pálivé papričky rozpulte a odstraňte semínka, aby polévka nebyla příliš pálivá. Poté je nakrájejte na jemno a přidejte do vroucí polévky.
  5. Vařte, dokud houby nezměknou, což by mělo trvat asi 20 minut. Poté polévku dochuťte kořením a připravte jíšku z mouky a másla.
  6. Polévku dochuťte jíškou a vařte ještě několik minut. Podle potřeby přidejte více soli. Nejlépe podávejte s plátkem čerstvého chleba.