Pro upřesnění – náš recept se nevztahuje na roztomilé noční ptáky, ale na houby. Kani se obvykle nazývají sovami, a to z dobrého důvodu – mladé, ještě nevyvinuté jedince z dálky připomínají malé sovy schované v trávě. A právě v trávě musíme hledat ty nejlepší houby. Co dělat s kani, pokud vás omrzely kotlety? Připravte si jasnou, pikantní polévku.
Kani, obvykle nazývané kany nebo sovy, jsou bezpochyby jedny z nejchutnějších hub. Mají obrovský kulinářský potenciál, ale nejčastěji je jíme smažené v trojobalu jako kotlety. Je to naprosto chutné a jedinečné jídlo, ale pokud přemýšlíte, co jiného se dá z kánů připravit, máme pro vás recept na vynikající polévku. Polévka z kany s přidaným chilli je zahřívající a opravdu lahodné jídlo, které díky koření a hovězímu vývaru trochu připomíná chuť dršťek a kousky houby svou texturou připomínají maso. „Vnitřnosti“ z kánu se však připravují minimálně o tři čtvrtiny rychleji než klasické a chuťově jim v ničem nezaostávají. Navíc si dokonce myslím, že jsou mnohem chutnější díky charakteristické houbové a lehce ořechové vůni.
Polévka z sovy s chilli. Na jiné houbové polévky už se nikdy nebudete dívat stejně
Ingredience:
- asi 2 litry vývaru, nejlépe hovězího,
- 500–600 g kánů,
- svazek zeleniny: 3 mrkve, 2 petržele, pórek, kousek celeru,
- 2 cibule šalotky,
- 2–3 stroužky česneku,
- 2 malé chilli papričky,
- sůl a pepř,
- čajová lžička zázvoru,
- plná čajová lžička muškátového oříšku,
- čajová lžička majoránky,
- lžíce sladkého pepře,
- půl čajové lžičky chilli nebo méně, pokud nechcete, aby byla polévka příliš pikantní,
- máslo,
- mouka.
Polévka z kanek a chilli – způsob přípravy:
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky. Mrkev můžete nastrouhat na struhadle. Ve velkém hrnci přiveďte vývar k varu, přidejte zeleninu (bez cibule) a vařte, dokud nezměkne.
- Očistěte houby a oddělte nožičky. Kloboučky nakrájejte na proužky. Nožičky jsou tvrdé a vláknité, proto nejsou vhodné k jídlu, ale skvěle aromatizují vývar – přidejte je spolu se zeleninou.
- Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na pánvi se dvěma lžícemi másla. Až cibule zesklovatí, přidejte houby, lehce osolte a smažte, dokud houby nezměknou. Poté přidejte celý obsah do polévky.
- Pálivé papričky rozpulte a odstraňte semínka, aby polévka nebyla příliš pálivá. Poté je nakrájejte na jemno a přidejte do vroucí polévky.
- Vařte, dokud houby nezměknou, což by mělo trvat asi 20 minut. Poté polévku dochuťte kořením a připravte jíšku z mouky a másla.
- Polévku dochuťte jíškou a vařte ještě několik minut. Podle potřeby přidejte více soli. Nejlépe podávejte s plátkem čerstvého chleba.