Přeskočit na obsah

Zlepšuje zrak, krevní oběh a čistí organismus. Je základem vývaru, lze z něj také připravit pestem a saláty.

Petržel, ačkoli vypadá nenápadně, je jednou z nejzdravějších zelenin v naší kuchyni. Nejenže je zdrojem vitamínů a minerálů, ale také dokonale podtrhuje chuť pokrmů. Co lze z petržele připravit a jaké jsou její prospěšné vlastnosti? Některé z nich vás překvapí.

Obsah:

  • Petržel – nejprospěšnější zelenina na světě
  • Co lze z petržele připravit?

Zlepšuje zrak, krevní oběh a čistí organismus. Je základem vývaru, lze z něj také připravit pestem a saláty.

Mezi zeleninou, kterou přidáváme do mnoha pokrmů, zejména do polévek, salátů a těstovin, zaujímá zvláštní místo petržel. Ne všichni však vědí, že má mnohem více využití – lze z ní připravit výživný koktejl, aromatické pesto a dokonce i sytou krémovou polévku. Kromě velké univerzálnosti je její obrovskou výhodou vysoká nutriční hodnota – její listy obsahují mnoho vitamínů a minerálů nezbytných pro správné fungování organismu. Co dělat s petrželkou, zejména pokud ji máte po ruce ve velkém množství? A proč ji konzumovat? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v tomto článku.

Petržel – nejzdravější zelenina na světě

Petržel je nejzdravější zelenina na světě. Těžko s tímto tvrzením nesouhlasit, protože již po staletí je známo, že je skutečným zdrojem vitamínů a minerálů, které mají příznivý vliv na naše zdraví. Je mimo jiné zdrojem vitamínu C, který zvyšuje vstřebávání železa, podílí se na produkci kolagenu a podporuje činnost imunitního systému.

Petržel je bohatá na vitamín K, který je nezbytný pro normální srážlivost krve a udržení kostí v dobrém stavu, vitamín A, který má pozitivní vliv na pokožku, sliznice a zrakové orgány, a také kyselinu listovou, která hraje důležitou roli při tvorbě červených krvinek a podporuje činnost kardiovaskulárního systému.

Zajímavé je, že petržel je považována za jeden z nejlepších rostlinných zdrojů železa, jeden svazek je schopen pokrýt denní potřebu tohoto prvku z 18 %. Kromě toho obsahuje četnéaktivní sloučeniny, zejména ze skupiny flavonoidů. Jedná se zejména o apigenin, kterému se připisují antidiabetické, antidepresivní a protinádorové účinky.

Podle vědeckých údajů může petržel pomoci v boji proti mikroorganismům, v in vitro pozorováních potlačovala růst některých hub a bakterií, včetně salmonely a zlatého stafylokoka. Navíc v studiích na zvířatech zabraňovala rozvoji ledvinových kamenů a přispívala k jejich léčbě.

Zlepšuje zrak, krevní oběh a čistí organismus. Je základem vývaru, lze z něj také připravit pestem a saláty.

Co dělat s petrželkou?

Petrželka je často považována za běžnou ozdobu talíře, ale ve skutečnosti může být hlavní ingrediencí mnoha chutných a výživných pokrmů. Její intenzivní chuť a aroma z ní dělají ideální volbu jak pro tradiční, tak pro moderní kuchyni. Co dělat s petrželkou? Níže najdete několik nápadů, které vás mohou inspirovat.

Petrželové pesto

Petržel může úspěšně nahradit bazalku. Smíchaná s ořechy, česnekem a olivovým olejem tvoří zelenou omáčku, která se hodí k těstovinám, sendvičům a pečeným zeleninám.

Salát taboulé

Jedná se o osvěžující salát pocházející z libanonské kuchyně, ve kterém se petržel kombinuje s bulgurem, rajčaty, česnekem, paprikou, okurkou, mátou, citronem a piniovými oříšky.

Očistný koktejl

Pokud chcete zlepšit očistu organismu od toxinů, připravte si koktejl na bázi petržele. Můžete do něj přidat také jablko, okurku a citronovou šťávu.

Krémová polévka z petržele a zeleniny

Krémová polévka na bázi kořene petržele s přídavkem čerstvé zeleniny má výraznou chuť a je navíc velmi sytá. Je to jednoduchý způsob, jak využít celou zeleninu v jednom jídle.

Petrželový pudink s chia

Petržel můžete přidat také do sladkých dezertů, například do pudinku s chia. Smíchejte ji s oblíbeným rostlinným nápojem a semínky chia a poté ozdobte mraženými malinami – je to skvělá varianta originálního dezertu.