Hledáte nápad na chutnou pomazánku na chléb? Vezměte uzenou rybu a 3 jednoduché ingredience a za chvilku překvapíte rodinu neobvyklou chutí zdravé pomazánky na sendviče.
Tato rybí pomazánka je chutí mého dětství. Recept je jednoduchý a určitě se k němu budete často vracet. Pomazánka na chléb je nejen chutná, ale také bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a vitamíny. Je to skvělá alternativa k uzeninám a sýrům k snídani nebo večeři a její příprava trvá doslova minutu.
Jaká uzená ryba je vhodná pro pastu na sendviče?
Pro pastu je vhodná jak uzená mořská, tak i sladkovodní ryba. Tradičně se připravuje zejména z uzené makrely, ale skvěle se hodí i jiné druhy ryb, například treska, platýs, sleď, platýs bělokřídlý, okoun mořský, úhoř, losos, šproty, síh, kapr, pstruh a candát. Výběr je opravdu velký, takže si můžete bez problémů vybrat uzenou rybu podle svých individuálních preferencí (včetně obsahu tuku). Já používám makrelu, která obsahuje hodně tuku (asi 10-13 g na 100 g), ale jedná se hlavně o prospěšné omega-3 kyseliny.
Jak připravit pastu z uzené ryby? Krok za krokem
Příprava pasty z uzené ryby je velmi jednoduchá a zabere jen pár minut. Odstraním z ryby kůži, vyndám kosti a maso rozdrtím vidličkou. Pokud má ryba hodně tenkých a ostrých kostí, můžete ji rozdrtit v mixéru, aby vám nebránily v vychutnání chuti sendvičů.
K uzené rybě přidávám 3 ingredience: vařená vejce, šalotku nebo zelenou cibuli a trochu majonézy, která spojuje ingredience a dodává pastě krémovou konzistenci. Majonézu lze nahradit například smetanovým sýrem nebo hustým jogurtem, ale také ji lze vynechat a přidat trochu olivového oleje nebo rostlinného oleje s neutrální chutí. Hotovou pastu na sendviče dochutím čerstvě mletým pepřem. Sůl nepřidávám, protože většina uzených ryb má slanou chuť.
Recept: Pasta ze uzené ryby
Je to skvělá přísada do různých druhů pečiva.
Ingredience
- 1 velká uzená makrela
- 3 vejce, uvařená natvrdo
- malý svazek zelené cibule
- 1 lžíce majonézy
- pepř
Navíc
- petrželka na ozdobu
Způsob přípravy
- Příprava ryby. Sejměte kůži ze uzené ryby a odstraňte kosti. Maso přendejte do misky a rozdrťte vidličkou.
- Příprava přísad. Oloupejte vejce a nakrájejte je na kostky, nastrouhejte na hrubém struhadle nebo rozmačkejte vidličkou. Nakrájejte zelenou cibuli na jemno. Tip: další přísady do paštiky ze uzené ryby – například nakrájený pórek, nakrájená šalotka/červená cibule, nakrájený nakládaný/konzervovaný okurka, nakrájená paprika, nakrájené sušené rajčata, nastrouhaný tvaroh, nakrájený kopr.
- Příprava. Smíchejte uzenou rybu s vejci, zelenou cibulkou a majonézou. Dochuťte pomazánku na sendviče čerstvě mletým pepřem podle chuti.