Přeskočit na obsah

Skladujte mrkev tak, aby zůstala čerstvá po několik měsíců!

S příchodem podzimu nastává mimo jiné čas sklizně mrkve a její přípravy ke skladování. Je třeba věnovat pozornost tomu, jak ji skladujeme doma, protože pokud to uděláme správně, budeme si ji moci vychutnávat po dlouhou dobu.

K skladování jsou vhodné pouze zcela zralé, zdravé a nepoškozené kořeny. Mrkev lze skladovat volně, v pryhdách nebo bednách, ale klíčovým faktorem je teplota. Ideální skladovací teplota je 1 až 2 °C.

Skladujte mrkev tak, aby zůstala čerstvá po několik měsíců!
mrkev

Mrkev je třeba čistit opatrně: pouze suchým otřením, v žádném případě vodou. Je třeba odstranit přebytečné boční kořeny a listy je třeba oříznout až k samotné koruně, protože pokud na kořenech ponecháte mnoho listů, snadno shnijí.

Očištěnou mrkev lze skladovat v vrstvách, pokryté pískem, ale lze ji také skladovat v dřevěných bednách. Druhá metoda zajistí nejen delší dobu skladování, ale také menší ztrátu živin.

Věnujte také pozornost tomu, s čím mrkev skladujete:

  • Neskladujte ji společně s ovocem, které produkuje ethylen (jablka, avokádo, banány, kiwi, hrušky, melouny, meruňky), protože mrkev může zhořknout!
  • Nedoporučuje se skladovat společně s celerem, pastinákem, křenem, řepou a petrželkou!
  • Raději je skladujte společně s jinými kořenovou zeleninou!

Za vhodných podmínek lze mrkev skladovat až 6 měsíců.

Skladujte mrkev tak, aby zůstala čerstvá po několik měsíců!
mrkev

Černé skvrny na mrkvi: lze ji ještě jíst?

Černé skvrny na mrkvi znamenají plísňovou infekci a obvykle se objevují v důsledku nesprávného skladování. Například pokud mrkev zůstane v plastovém obalu, přispívá to k tvorbě plísní.

  • Pokud jsou poškození na mrkvi pouze okrajová, stačí odstranit černou plíseň a zdravé části kořenové zeleniny ihned spotřebovat.
  • Pokud je však plíseň stará nebo má mrkev hořkou chuť, znamená to, že se plíseň již rozšířila. V takovém případě je lepší mrkev nekonzumovat a vyhodit ji.