V dětství jsme se kopřivám raději vyhýbali, aby nás nepálily, ale jako dospělí stále více lidí zjišťuje, že téměř všechny části rostliny jsou jedlé. Z listů se připravuje čaj, dušená zelenina a polévky, kořeny se používají k léčebným účelům, ale málokdo ví, že i drobná semena kopřivy jsou cenným potravinovým produktem.

Proč je dobré je konzumovat?
Semena kopřivy jsou opravdovou výživnou bombou. Jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu, minerály (železo, vápník, hořčík) a vitamíny C a B. Mají zvláštní chuť: připomínají ořechy, jsou mírně pikantní a mají zelenou vůni. Díky tomu je lze snadno zařadit do každodenního jídelníčku.
Tradičně se považují za posilující organismus, pomáhají při léčbě anémie, kloubních problémů a alergií a mohou dokonce hrát roli v podpoře imunitního systému.
Jak je konzumovat?
- Pražené nebo přírodní: posypte salát, těstoviny, sendviče, ale můžete je konzumovat i samostatně.
- V nápojích: smíchané se smoothie dodávají další energii.
- Ve formě čaje: mohou mít protizánětlivé a očistné účinky.
- V bylinných přípravcích: jsou k dispozici ve formě extraktů a kapslí.
Pokud je skladujete v suchu, vydrží až jeden rok, takže je můžete mít vždy po ruce.

Semena dodávají energii?
Ve středověku byla semena kopřivy považována nejen za posilující prostředek, ale také za látku zvyšující sexuální touhu.
Semena kopřivy mají energizující a tonizující účinek, proto není divu, že je stále více lidí znovu objevuje.