Přeskočit na obsah

Nejlepší švestkový koláč na světě – jemný, šťavnatý, s vůní skořice

Jemné těsto, šťavnaté švestky a nebeská skořicová drobenka nahoře: tento švestkový koláč je nejchutnějším podzimním dezertem, který snadno připraví každý.

V tomto období je prostě nemožné odolat dobrému švestkovému koláči. Následující recept je nejen rychlý a jednoduchý, ale také se zaručeně stane oblíbeným pro celou rodinu: těsto je jemné, náplň šťavnatá a to vše je korunováno křupavou skořicovou drobenkou.
Nejlepší švestkový koláč na světě – jemný, šťavnatý, s vůní skořice
švestkový koláč

Ingredience (na formu o průměru 26 cm):

Na těsto:

  • 250 g pšeničné mouky
  • 120 g studeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • asi 600 g švestek
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce strouhanky

Na drobenku:

  • 120 g mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 lžička skořice

Smetanový koláč s křupavým těstem a skořicovou drobenkou (Foto: Getty Images)

Nejlepší švestkový koláč na světě – jemný, šťavnatý, s vůní skořice
švestkový koláč

Příprava

  1. Na těsto smíchejte mouku s vychlazeným máslem, přidejte moučkový cukr, vejce a špetku soli. Rychlými pohyby promíchejte, zabalte do fólie a vložte do lednice minimálně na půl hodiny.
  2. Švestky zbavte pecek a nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte je s cukrem, skořicí a posypte malým množstvím strouhanky, aby těsto nezměklo.
  3. Ingredience na drobenku rychle promíchejte a odložte stranou.
  4. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Odleželé těsto rozválejte a vložte do formy. Posypte strouhankou, rozložte švestky s skořicí a rovnoměrně rozprostřete drobenku.
  5. Pečte 35-40 minut do zlatova.
  6. Nejlepší je vychlazený, posypaný moučkovým cukrem, ale ani druhý den neztrácí svou šťavnatost.

Tento koláč je sám o sobě dokonalý, ale s kopečkem vanilkové zmrzliny se stane opravdovým svátečním dezertem.