Jablečný závin je dezert, který se snadno připravuje a navíc skvěle chutná. Jemný piškot skrývá voňavou náplň z jablek a skořice, která naplní celý byt nádhernou vůní. Tento dort se hodí pro každou příležitost – jak k víkendové kávě, tak jako elegantní dezert na svátky a rodinné oslavy.
Jablečný roláda – jeden z nejlepších podzimních dezertů
Obsah:
- Piškotová roláda – jak upéct?
- Roláda s jablky – recept
- S čím podávat jablečnou roládu?
Existují takové dorty, které se spojují s domáckou atmosférou a vůní, která se šíří po celé kuchyni. Jedním z nich je jablečný roláda, tedy nadýchaný piškotový dort, lehce navlhčený šťavnatými jablky, s výraznou vůní skořice a lehce posypaný moučkovým cukrem. Takovému dezertu se opravdu těžko odolává.
Piškotový roláda – jak ho upéct?
Piškotový roláda je jeden z těch dortů, které vypadají složitěji, než ve skutečnosti jsou. Klíčem k úspěchu je samozřejmě dobře upečený piškot a správné rolování těsta. Piškot musí být nadýchaný, ale zároveň pružný, aby se při rolování neroztrhl. Proto je velmi důležité nepřesušit ho v troubě – pečeme ho krátce, při relativně vysoké teplotě, a vyjmeme ho, jakmile se začne rumenit.
Nejčastější chybou, která se při pečení takové rolády vyskytuje, je suchý a tvrdý piškot. Při rolování pak začne praskat a místo efektního dezertu dostaneme rozpadající se hmotu. Aby se to nestalo, je třeba piškotový korpus po vytažení z trouby rychle srolovat ještě teplý do kuchyňské utěrky. Díky tomu si zachová pružnost a následné rolování s náplní bude mnohem snazší.
Další pastí je příliš vlhká náplň – pokud přidáme příliš mnoho ovoce nebo neodpaříme přebytečnou šťávu, piškot rychle navlhne a začne se rozpadat. Proto je třeba ovocnou náplň, například z jablek, předem osmažit a odpařit, aby získala požadovanou konzistenci.
Je také třeba pamatovat na proporce – roláda nesmí být přetížená náplní, protože by se pak obtížně rolovala. Nejlepší je nanášet tenkou, rovnoměrnou vrstvu a po stranách nechat malý okraj, aby náplň při rolování nevytekla.
A ještě jedna rada – roládu rolovat pomalu a opatrně, pomáhejte si papírem na pečení nebo kuchyňskou utěrkou. Čím klidněji to uděláte, tím hezčí bude tvar.
Roláda s jablky – recept
Jemný piškot a voňavá jablečná náplň – to je kombinace, která vždy funguje. Jablečný roláda vypadá krásně a jeho chuť vyvolává vzpomínky na jablečné koláče, které pekly maminky a babičky.
Ingredience:
Piškot:
- 5 vajec,
- 100 g cukru,
- 100 g pšeničné mouky,
- čajová lžička prášku do pečiva,
- špetka soli.
Náplň:
- 4-5 jablek,
- 2 lžíce hnědého cukru,
- čajová lžička skořice,
- kůra z poloviny pomeranče,
- podle chuti hrst nasekaných vlašských ořechů,
- lžíce másla.
Způsob přípravy:
Připravte si piškot. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte do tuha se špetkou soli a postupně přidávejte cukr. Postupně přidávejte po jednom žloutku a neustále míchejte. Mouku prosejte do mísy a smíchejte s práškem do pečiva. Opatrně přidejte do mísy s hmotou a jemně promíchejte dřevěnou lžící nebo silikonovou stěrkou (jen do promíchání a tak, aby nevznikly hrudky). Nemíchejte příliš dlouho, aby piškot neztratil vzdušnost.
Nalijte hmotu na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 12 minut při 180 stupních Celsia. Vyjměte zapečený piškot a dokud je ještě horký, opatrně ho srolujte do rolády (pomocí papíru na pečení na spodní straně). Nechte vychladnout.
Připravte náplň. Mezitím oloupejte jablka, nastrouhejte je na hrubém struhadle a osmažte na másle s cukrem, skořicí, pomerančovou kůrou (ovoce předem povařte) a podle chuti s nasekanými vlašskými ořechy, dokud nezměknou a neodpaří se přebytečná šťáva.
Opatrně rozbalte piškot, naneste jablečnou náplň a znovu srolujte do rolády. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
S čím podávat jablečnou roládu?
Jablečná roláda je sama o sobě velmi chutná, ale s vhodnými přísadami je ještě lepší a elegantnější. Nejjednodušší způsob, jak dezert obohatit, je podávat ho se šlehačkou. Můžete ji připravit v klasické variantě nebo smíchat s čerstvým sýrem mascarpone, který jí dodá hustotu a jemnou chuť.
Skvělým doplňkem je také vanilková zmrzlina, která doplní jablečnou chuť. Pokud chcete, můžete kousek dortu polévat omáčkou – skvěle se hodí toffee, karamel, čokoláda nebo vanilka. Pokud chcete, aby dezert vypadal opravdu efektně, přidejte na talíř čerstvé ovoce – maliny, borůvky, plátky hrušek nebo jablek. Díky nim bude roláda barevnější a ještě svěžejší.