Přeskočit na obsah

Jak upéct dokonalý jablečný koláč

Jablečný koláč je opravdovou podzimní klasikou: v září by byla škoda ho vynechat. Je voňavý, jemný a navíc levný. Ukážeme vám, jak ho upéct!

Nastala sezóna jablek a s ní i čas pečení s vůní skořice o víkendech. V chladnějších večerech je příjemnější zapnout troubu a na trhu se objevují různé kyselé nebo voňavé odrůdy jablek.

Jablka jsou tak univerzální, že se hodí prakticky do jakéhokoli pečiva. Ať už jde o koláč, drobenku, štrúdl nebo palačinky, jablečné pečivo po celém světě připomíná teplo domova. A co teprve klasický jablečný koláč…

Jak upéct dokonalý jablečný koláč

Klasický jablečný koláč

Jablečný koláč mají mnoho národů, ale všude se jí jinak: jablečný koláč se nakrájí na kostičky, posype moučkovým cukrem a podává se na stůl. Těsto je jemné, náplň šťavnatá a prostě se ho nedá přejíst.

Recept na jablečný koláč

Ingredience (na plech o rozměrech přibližně 30×40 cm):

  • 500 g mouky
  • 250 g másla nebo margarínu (studeného)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 dl smetany
  • špetka soli
  • 1,5 kg kyselých jablek (například odrůdy „Jonathan“ nebo „Idard“)
  • 100 g cukru (podle chuti můžete přidat více nebo méně)
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • šťáva z poloviny citronu
  • 5 lžic strouhanky

Tajemství dobrého jablečného koláče – kvalitní jablka (Foto: Getty Images)

Příprava

  1. Jablka oloupejte, nastrouhejte a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Nechte chvíli odstát, pak vymačkejte šťávu. Přidejte cukr a skořici.
  2. Na těsto smíchejte mouku s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, poté přidejte studené máslo. Přidejte žloutky, sůl a zakysanou smetanu a rychle vypracujte těsto.
  3. Těsto rozdělte na dvě části, první polovinu rozválejte na pomoučeném prkénku a vyložte na plech. Posypeme strouhankou, aby náplň nezmáčela těsto.
  4. Na těsto rozložíme nastrouhaná jablka, rovnoměrně je rozprostřeme a přikryjeme druhou rozválenou polovinou těsta. Propíchneme vidličkou, aby se nevytvořily bubliny.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–45 minut do zlatohnědé barvy. Nakrájíme na kousky a posypeme moučkovým cukrem.

Na co je třeba dávat pozor při přípravě jablečného koláče

Jablečný koláč nepatří mezi složité pečivo, ale je třeba věnovat pozornost několika momentům. Například konzistence těsta má klíčový význam. Pokud ho hnětete příliš dlouho, může ztvrdnout, a pokud je příliš měkké, bude lepit. Pracujte s chladným máslem a rychlými pohyby.

Jak upéct dokonalý jablečný koláč
jablečný koláč

Dbejte také na to, aby jablka těsto nerozmáčela. Pokud je řádně nevymačkáte, náplň bude pouštět šťávu, i když do ní přidáte strouhanku. Dobře je vymačkejte! Množství cukru vždy volte podle jablek, protože jejich sladkost se může lišit v závislosti na odrůdě.

Základem jablečného koláče jsou vždy kvalitní suroviny: čerstvá, kyselá jablka a kvalitní tuk, aby byl tento jednoduchý dezert opravdu chutný a připomínal ty nejkrásnější neděle z dětství.