Švestky jsou skutečným trumfem nejen v babiččině spižírně, ale i v naší kuchyni. Ačkoli si je nejčastěji spojujeme s marmeládou nebo švestkovým koláčem, jsou mnohem univerzálnější.
Díky své sladkokyselé chuti se švestky stejně dobře hodí k masu i ke krémovým dezertům a navíc jsou bohaté na vitamíny a vlákninu. Nyní vám představíme šest receptů, které zaručeně nepůjdou obvyklou cestou džemů a díky kterým můžete v mžiku oživit podzimní menu.
1. Kuře s černými švestkami a medem
Sladkokyselá chuť černých švestek se ideálně hodí k šťavnatému kuřecímu masu.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 2 kuřecí prsa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- 6-8 sušených švestek, rozkrojených na polovinu a bez pecek
- 1 stroužek česneku
- sůl, čerstvě mletý pepř
Příprava:
Kuřecí prsa nakrájejte na proužky, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte maso a osmažte dozlatova. Až bude maso hotové, přidejte nakrájený česnek a med a promíchejte. Na závěr přidejte rozkrojené švestky a duste několik minut, dokud ovoce nepustí šťávu a nevytvoří se hustá, lesklá omáčka. S dušenou rýží nebo kuskusem je to opravdová delikatesa!
2. Švestkový smoothie k snídani
Už vás nebaví banánové smoothie? Hoďte do mixéru několik zralých švestek, trochu přírodního jogurtu, skořici a lžíci medu. Výsledkem bude hedvábný, sytý nápoj, který vám zpříjemní ráno.
Ingredience (na 1 velký sklenici):
- 3 zralé švestky
- 1 malý kelímek přírodního jogurtu (125 g)
- 1 dl mléka (nebo rostlinného nápoje)
- 1 čajová lžička medu
- špetka skořice
Příprava:
Švestky umyjte, odstraňte pecky a vložte do mixéru spolu s jogurtem, mlékem, medem a skořicí. Rozmixujte do hladka, nalijte do sklenice a máte hotovou podzimní energetickou bombu, která může nahradit snídani nebo svačinu.

3. Bruschetta s gorgonzolou a švestkami
Tato kombinace jako by z módní degustace vín přistála přímo na vašem talíři.
Ingredience (na 4 plátky):
- 1 baget nebo ciabatta
- 100 g sýra gorgonzola
- 4–5 švestek, nakrájených na tenké plátky
- trochu olivového oleje
- 1 čajová lžička balzamikového sirupu
Příprava:
Bagetku nakrájejte na plátky, potřete malým množstvím olivového oleje a upečte do křupava v troubě nebo na pánvi. Potřete gorgonzolou a položte na ni plátky švestek. Pokapejte balzamikovým sirupem a pikantní, elegantní předkrm nebo vinná pochoutka je hotová.
4. Švestkový crumble
Rychlejší než koláč a neméně chutný.
Ingredience (4 porce):
- 500 g švestek, bez pecek, nakrájených na čtvrtiny
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- 100 g ovesných vloček
- 80 g mouky
- 100 g másla
- 80 g cukru
Příprava:
Smíchejte ovoce s hnědým cukrem a skořicí a vložte do malé zapékací formy. Na drobenku smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr a přidejte studené máslo. Posypte švestky a pečte v troubě při 180 °C asi 30 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu a křupavost. Teplý, voňavý dezert je hotový a můžete ho ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny, ale i se šlehačkou je božský.
5. Švestkový salát s červenou řepou
Pokud chcete něco opravdu výjimečného.
Ingredience (2 porce):
- 2 střední řepy, pečené nebo vařené
- 4-5 švestek
- 1 hrst rukoly
- 100 g sýra feta
- 1 hrst vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl, pepř
Příprava
Nakrájejte řepu na kostky, švestky na plátky a smíchejte s rukolou. Posypte sýrem feta a vlašskými ořechy. Na zálivku smíchejte olivový olej s balzamikovým octem, přidejte sůl a pepř podle chuti a pokapejte salát. Lehké, ale syté jídlo, vhodné i jako večeře.

6. Krémová čokoládová zmrzlina jako dezert
Vrstvené a chlazené jídlo – elegantní a zároveň domácí dezert.
Ingredience (4 porce):
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml smetany
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 6-8 švestek
- 1 čajová lžička hnědého cukru
- 1 čajová lžička skořice
Příprava:
Směs přiveďte k varu, nalijte na nasekanou hořkou čokoládu, promíchejte do hladka a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte švestky na kostičky, posypte cukrem a skořicí a duste s trochou vody do měkka. Do sklenic vrstvěte čokoládový krém a kořeněné švestky a dejte je do lednice minimálně na 1 hodinu. Před podáváním můžete ozdobit šlehačkou nebo praženými mandlemi.
Pokud jste na trhu koupili nebo v zahradě nasbírali hodně švestek, nezapomeňte na mrazák! Ovoce zbavené pecek se skvěle skladuje, takže je můžete kdykoli vytáhnout a připravit rychlý recept.