Takovou polévku jsem kdysi jedla v restauraci. Byla tak jemná a krémová, že jsem se jí nemohla nabažit. Začala jsem hledat recept. Ten však nebyl dokonalý, dokud jsem neobjevila tajemství přípravy kukuřice. Doporučuji ho všem, protože výsledek je úžasný.
Kukuřice je jedna z mých oblíbených zelenin. V sezóně ji mohu jíst každý den, kousat vařené klasy. Často z nich odkrajuji zrna a přidávám je do různých pokrmů. V této polévce je však třeba je připravit jinak, ještě syrové, dušené ve smetaně. Právě tento krok dodává mé polévce takovou jemnost.
Jak uvařit polévku z kukuřice a brambor?
Pro tento pokrm potřebujete syrovou kukuřici. Můžete použít mraženou, ale je třeba ji předem vyndat, aby rozmrzla. Zrna je nejlepší oddělovat od klasů ručně, protože nerovnoměrně nakrájená zrna uvolňují více škrobu. Polévka nebude tak dobrá s kukuřicí z konzervy, proto tuto variantu nedoporučuji.
V klasickém receptu se často používá slanina nebo špek. Ten se hodí na pánev na začátku smažení a poté se odloží stranou a vyškvařený tuk nahradí máslo. Moje polévka je však i tak tak sytá, že tento krok obvykle vynechávám.
Recept: Kukuřičná polévka se zeleninou
Krémové jídlo s kukuřičnými zrny, bramborami, paprikou a zelenou cibulkou.
Ingredience
Na kukuřici:
- 250 g mražené kukuřice v zrnech
- 1/2 šálku smetany 30 %
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- 1/4 šálku mléka
- sůl a pepř
- 1 lžíce pšeničné mouky
Na polévku:
- 4 střední brambory
- 1 střední cibule
- 1 malá paprika
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 a 1/2 šálku vývaru
- 1 a 1/2 šálku smetany 30 %
- 1/4 šálku strouhaného parmazánu
- sůl a pepř podle chuti
- pálivá paprika (podle chuti)
- 1/2 šálku nakrájené cibule
Způsob přípravy
- Příprava kukuřice. Vložte kukuřici do hrnce se smetanou, cukrem a olejem, dochuťte solí a pepřem a za stálého míchání zahřívejte asi 3 minuty, dokud se olej nerozpustí. Samostatně smíchejte mléko s moukou pomocí metly a směs nalijte do kukuřice, přičemž nepřestávejte míchat. Vařte 4-5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Příprava zeleniny. Očistěte brambory a nakrájejte je na kousky, cibuli nakrájejte na jemno, papriku nakrájejte na malé kostičky a česnek protlačte lisem.
- Příprava polévky. Rozpalte olej na pánvi, přidejte cibuli a brambory, smažte 3 minuty, pak přidejte papriku a smažte další 2 minuty. Přidejte česnek, poté kukuřici a vývar. Dochutíme solí, pepřem a podle chuti paprikou, poté dusíme na mírném ohni pod pokličkou po dobu 20 minut, často mícháme. Když brambory změknou, přilijeme zvlášť zahřátou smetanu a přidáme sýr. Ingredience důkladně promíchejte. Polévku podávejte posypanou zelenou cibulkou.
Co dělat s kukuřicí?
Surová zrna lze použít při přípravě různých pokrmů, včetně:
- Polévky – kromě polévky se smetanou je nejoblíbenější krémová polévka z kukuřice, ale tato zelenina se hodí také do dýňové, mexické, kari nebo zeleninové polévky.
- Zeleninové omáčky – semena se dobře hodí mimo jiné k rajčatům, paprice, mrkvi, zelenému hrášku, bramborám, dýni, cuketě, cibuli, česneku nebo špenátu.
- Jídla s rýží nebo těstovinami – kromě zeleniny se kukuřice dobře hodí zejména k kuřeti, krůtě, vepřovému masu, slanině, šunce, vejcím, tuňákovi, lososu, mořským plodům, fazolím a žlutému sýru.
V mnoha pokrmech se používá jak syrová, tak vařená nebo konzervovaná kukuřice. V salátech, lívancích, omeletách, míchaných vejcích nebo palačinkách se obvykle používají zrna připravená k okamžité spotřebě.