Nadýchaný, vlhký, sladký a voňavý – tento jogurtový dortík vám zaručeně zvedne náladu. Můžete ho připravit i v pracovní den, protože recept je jednoduchý a rychlý.
Neobsahuje žádné sofistikované přísady, ale díky medu je dort neuvěřitelně chutný. Je sladký a ideálně se hodí k šálku černé kávy nebo silného čaje. Navíc se velmi snadno připravuje a ingredience jsou jednoduché a dostupné v každém obchodě.
Jak připravit jogurtové těsto s medem?
Základem dezertu je jednoduché jogurtové těsto. Jogurt v tomto druhu pečiva dodává neuvěřitelnou vlhkost a zároveň lehkost, protože intenzivně reaguje s kypřidly.
Náš recept vyžaduje šlehání celých vajec s cukrem. To vám zabere doslova minutu, pokud máte doma kuchyňský robot nebo mixér s metlou. Důležité: šlehání vajec s cukrem věnujte asi 5 minut, hmota by měla být světlá, vzdušná a cukr by se měl úplně rozpustit. Poté už stačí přidat ostatní ingredience a promíchat. V receptu lze máslo nahradit rozpuštěným máslem, které musí být vychlazené.
Med přidáváme do těsta až na samém konci, po upečení. Je třeba ho smíchat s malým množstvím vody a potřít touto tekutinou povrch jogurtového koláče. Tento jednoduchý postup mu dodá sladkost a kůrka bude lesklá a voňavá.
K dezertu se nejlépe hodí světlé a jemné květové medy, například vřesový nebo vícekvětový. Z výraznějších druhů bude dobrou volbou například lipový med. Nedoporučujeme používat ostré druhy medu, jako je pohankový nebo lesní med.
Recept: Jogurtový koláč s medem
Jednoduchý a chutný koláč.
Ingredience
- 3 vejce
- 3/4 šálku cukru
- čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky pšeničné mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 330 g přírodního jogurtu
- 1/2 šálku oleje
dále
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce vody
Způsob přípravy
Příprava těsta. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané hmoty (nejlépe mixérem nebo kuchyňským robotem). Přidejte vanilkový extrakt. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a sodou. Přidejte do vaječné hmoty spolu s máslem a jogurtem. Krátce promíchejte – jen do spojení ingrediencí.
Pečení těsta. Těsto vyložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 40 minut při teplotě 180 stupňů. Hotové těsto potřete medem smíchaným s vodou.
Jak podávat jogurtové těsto s medem?
Toto těsto nevyžaduje žádné speciální přísady ani ozdoby. Kousky nadýchaného těsta podávejte s oblíbenou kávou nebo čajem: těsto je velmi sladké, proto se ideálně hodí k nesladkým nápojům s výraznou chutí.
Toto těsto lze snadno zabalit jako sladkou svačinu do práce, do školy nebo na víkend.